Gå til sidens hovedinnhold

IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul

Artikkelen er over 2 år gammel

Han sto midt i den dansende og jublende menneskemengden der barn og voksne feiret bryllup, da han utløste bomben han hadde i vesten. Minst 63 mennesker er drept.

IS påtok seg ansvaret for det dødeligste angrepet hittil i år i Afghanistans hovedstad Kabul. Minst 182 mennesker ble såret i lørdagens angrep, og dødstallet ventes å stige.

Sjokkskadde familier begravde søndag sine kjære. En mann som overlevde, Mohammed Aslim, hadde ennå på seg de samme blodstenkte klærne som dagen før da han og noen venner gravde gravene til 16 personer.

Blant de nære slektningene som ble lagt i jorden, var en syv år gammel gutt.

Aslim, som selv ble såret, så utmattet ut, men sa han var villig til å begrave flere. En mann i nærheten ved navn Amanullah, som mistet sin 14 år gamle sønn, sa at guttens ansikt var så maltraktert at han ikke var gjenkjennelig.

IS er den nye trusselen

At IS de siste par årene har kommet på banen i det hardt hjemsøkte Afghanistan, kan være den største trusselen fremover mot sivile i landet på et tidspunkt da USA og Taliban forhandler om en avtale etter nesten 18 års krig.

Mens USA først og fremst er opptatt av at Taliban skal garantere at Afghanistan ikke lenger skal brukes til terrorangrep i utlandet, virker det som det ikke kommer noen garantier om beskyttelse av sivile.

Taliban fordømte lørdagens angrep og kalte det «forbudt og noe som ikke kan rettferdiggjøres».

Bryllupet ble holdt i et område av Kabul der mange av innbyggerne tilhører Afghanistans hazara-minoritet, som for det meste er sjiamuslimer.

IS har flere ganger iverksatt blodige angrep mot sjiamuslimer, som ekstremistene for to år siden erklærte krig mot fordi de ikke anser dem for å være ordentlige muslimer.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Både sjia og sunni

Bryllupsfesten, der 1.200 mennesker var invitert, var i virkeligheten en blanding av både sjia- og sunnimuslimer, ifølge eieren av bryllupshallen, Hussain Ali.

Han sier at han dagen etter angrepet fortsatt finner kroppsdeler blant alt det knuste glasset, de ødelagte møblene, blodige teppene og ofrenes sko.

Selvmordsbomberen utløste bomben sin rett foran scenen der musikerne spilte, og overlevende forteller om full panikk i salen da lyset gikk. Folk skrek og ropte mens de prøvde å finne sine slektninger og venner i kaoset.

– Alle ungdommene og barna og de andre som var der ved scenen, ble drept, sier Gul Mohammad, som var vitne til blodbadet.

I en familie ble 14 mennesker revet bort, ifølge den afghanske nyhetskanalen TOLOnews.

Kort flukt fra krigen

De enorme, godt opplyste bryllupshallene er populære nabolagssentre i en by som er utslitt av tiår med krig. Bryllup som familiene gjerne kan bruke tusener av dollar på, utgjør for mange en kort flukt fra det traurige dagliglivet i den livsfarlige byen.

Gata der bryllupshallen som ble angrepet, ligger, er for tiden pyntet med mange lys i ulike farger i forbindelse med at Afghanistan mandag feirer 100-årsjubileum for landets uavhengighet. En planlagt feiring av dagen er utsatt etter angrepet, ifølge presidentens kontor.

Bomben gikk av etter en rolig uke i Kabul, men for ti dager siden eksploderte en bilbombe i samme gate som bryllupshallen. Minst 14 mennesker ble drept i Taliban-angrepet, som var rettet mot afghanske sikkerhetsstyrker. 145 mennesker ble såret, og de fleste ofrene var sivile.

Mange afghanere frykter at terrorangrepene i landet bare vil fortsette, selv om USA og Taliban kommer frem til en avtale. Få mennesker tror at Taliban vil ta grep for å beskytte sivile mot IS eller noen andre etter at de i årevis har stått bak angrep på sivile selv.