– Jeg syntes Yvonne var veldig kul. Kjekt å kunne heie på en annen kvinne i bransjen, for jeg vet hvor vanskelig det kan være.

Det sier influenser Isabel Raad til BA.

For mange er hun kjent fra programmer som «Paradise hotel», «Skal vi danse» og «71 grader nord». Hun forteller om tiden da samarbeidet med Øygarden-gründeren Yvonne Haveland startet for tre-fire år siden.

Havelands selskap Bodyshapes vokste raskt på å selge treningsklærne av merket We Are Fit. En lang rekke influensere signerte på å promotere klærne i sosiale medier.

Isabel Raad var en av de mest kjente.

– Alt var bra i starten. De betalte godt og alltid på tiden. Så begynte det utover i 2021 å bli forsinkelser med betalingene, sier Raad til BA.

Betalte i starten

I september 2022 gikk Bodyshapes konkurs. Selskapet hadde da hele 27 millioner i krav mot seg fra ulike kreditorer. 690.000 av dem var penger Isabel Raad hadde utestående.

Men det er det som skjedde like før konkursen influenseren reagerer på.

Som BA fortalte i høst, ble det i 2022 etablert et nytt firma. Fit Brands AS. Domenenavnet wearefit.no ble i løpet av året overført til det nye firmaet. Samtidig ble rettigheten på merkevaren We Are Fit overført til morsselskapet Yves Holding.

Slik gikk det til at både klesmerket og nettsiden lever videre i beste velgående, mens influenserne som har ventet i månedsvis på betaling for å ha promotert klærne, risikerer å sitte igjen med ingenting.

– Vi ble lurt, rett og slett, sier Raad.

Ifølge bostyrer Andreas Brown kan disse overføringene være lovstridige, og han skriver i en innberetning at de vurderer rettslige skritt mot eierne.

Yvonne Haveland mener imidlertid hun var i sin fulle rett til å videreføre klesmerket under et nytt selskap.

– Når det gjelder merkenavnet «We are Fit», så er dette utarbeidet og tilhører meg privat som opphavsmann, men har vært utlånt og registrert på Bodyshapes AS som driftsselskap. Når det ble aktuelt å gjøre endringer knyttet til salg av produktene var det også naturlig at registreringen og utlånet ble flyttet til et annet selskap, sier hun.

Hele uttalelsen fra Haveland kan du kan lese nederst i saken.

– Virker planlagt

Raad sier hun inngikk en avtale rundt årsskiftet 2021/2022 som bandt henne til kun å promotere We Are Fit-treningsklær. Men betalingen for oppdragene ble stadig utsatt.

– Hun sa hun gikk gjennom tøffe tider, men at pengene ville komme. Jeg har alltid trodd det beste om folk, og valgte å stole på henne, sier hun.

At Fit Brands AS ble startet opp 23. februar, mens Raad ble fortalt at betalingsproblemene var forbigående, er noe hun reagerer kraftig på nå.

Raad mener dette viser at selskapet planla å gå konkurs og slippe unna å betale alt de skyldte henne og de mange andre influenserne.

– Jeg ble rasende. Jeg har aldri følt meg så lurt før. Jeg stolte på henne, og ga avkall på masse inntekt for å promotere hennes klær, sier Raad.

– Matet med drit

Det tidligere gode forholdet mellom gründeren og influenseren har nå surnet.

– Det viser seg at hun har vært kynisk og visst nøyaktig hva hun har gjort, samtidig som hun har spilt på min samvittighet og matet meg med masse drit. Jeg håper dette blir skikkelig gransket og at det får konsekvenser, sier Raad nå.

Om kritikken fra Raad sier Haveland dette:

– Jeg synes det er veldig leit at hun opplever situasjonen slik. Jeg har full forståelse for hennes fortvilelse. Når det er sagt så kjenner jeg meg ikke igjen i beskyldningene som fremsettes og de er uten forankring i faktiske forhold. Av respekt for det fine samarbeidet vi hadde sammen så ønsker jeg ikke å gå inn i detaljer.

Lanserte kleskolleksjon

Den Bergens-bosatte influenseren Ingrid Aguiluz, også hun tidligere Paradise Hotel-deltaker, er en annen som føler seg grundig lurt av de tidligere Bodyshapes-eierne.

Hun var akkurat klar med sin egen kleskolleksjon, laget i samarbeid med Bodyshapes, da selskapet gikk konkurs.

Nå opplever hun at klærne hun var med å designe og utvikle, selges på nett uten at hun sitter igjen med et øre.

– Vi jobbet med kolleksjonen i godt og vel et år, og den skulle slippes sommeren 2022. Da var jeg i Spania for å gjøre fotoshoot i forbindelse med lanseringen. Klærne var produsert og klare, og så gikk de konkurs rett etterpå, forteller hun.

Kleskolleksjonen, som er merket «Ingrid x WE ARE FIT», selges nå på nettsiden, som er drevet av det nye selskapet.

– Det er veldig sårende og en veldig rar situasjon å være i at de selger klær med mitt navn på som jeg ikke får noe for, sier hun.

– Kjedelig for alle

Hun sier de hadde en provisjonsavtale som skulle gi henne noe av inntekten for klessalget.

– Jeg synes det er helt jævlig, og jeg irriterer meg veldig ofte over det. Dette er noe vi har jobbet med sammen, og så sitter jeg igjen med ingen ting, sier Aguiluz.

Yvonne Haveland svarer at det er leit at forholdet endte slik.

– Når det gjelder kolleksjonen, så har jeg full forståelse for det og det er veldig trist at man ikke kunne gjøre dette sammen som planlagt. Jeg ønsker ikke å kommentere detaljene i avtalen men på generelt grunnlag så går ofte en slik avtale ut på at influenseren brukes i markedsføringen/bilder, samt promoterer produktene i egne kanaler. I dette tilfellet opphørte samarbeidet og det ble tatt nye bilder, samt at man da ikke omsetter disse varene sammen. Da opphører samtidig avtalen om godtgjørelse, sier Haveland.

Bostyrer Andreas Brown opplyser til BA at den ventede borevisjonsrapporten nå er klar. Nå vil han gjennomgå den og ta stilling til hva konkursboet gjør videre, og om det blir aktuelt å forfølge personene bak selskapet rettslig.

– Utover det har jeg ingenting nytt å tilføye, sier Brown.