Det er strålende sol og skyfri himmel på nasjonaldagen. I 17. mai-toget går Ivan Maidenko (12) iført fullt kostyme sammen med resten av barna fra Fyllingsdalen Teater.

Stemningen er skyhøy, og 12-åringen gliser.

– Jeg har allerede hørt mye om 17. mai. Så nå har jeg veldig høye forventninger, sier Ivan.

Spent

BA har allerede møtt Ivan to ganger tidligere. Da han bare dager før 17. mai skulle prøve kostymet, men også da han hadde sin første skoledag på Seljedalen skole

I toget skal han sammen med de andre barna på Fyllingsdalen teater lage ablegøyer og liv i hovedprosesjonen.

– Jeg har aldri gått i tog før, så jeg lurer litt på hvordan det blir. Men jeg har allerede sett noen barn og voksne øve bak Bryggen og det ser veldig gøy ut, fortalte han forventningsfullt.

Moren til Ivan, Kataryna Maidenko, legger til at hun ser frem til å feire den store dagen sammen med Ivan og resten av teateret.

– Ja, vi har hørt folk snakke om 17. mai helt siden vi kom til Norge, så det er klart vi er spente. Siden alle andre gleder seg sånn, så er jo dette noe vi bare må få med oss.

– Savner venner og familie

I mars flyktet Ivan og moren fra Ukraina. Samme uken som de kom til Bergen, fikk Ivan tilbud om å være med på Fyllingsdalen teater.

– Det var veldig overraskende at jeg fikk tilbud om å audition, og deretter plass på teateret, så fort. Det var veldig hyggelig, sier 12-åringen og fortsetter:

– Jeg pleide å være med i et teater hjemme i Ukraina, så det var veldig fint å få tilbud om å gjøre det samme her.

Den neste uken ble han kjent med mange ny fjes, både på skolen og på teateret.

– I begynnelsen var det veldig vanskelig å kommunisere med de andre, så de første dagene på teateret fikk jeg ha med meg en tolk som hjalp meg litt. Og jeg ble heldigvis kjent med mange av de andre barna veldig fort.

– Jeg liker meg veldig godt her. Men, det hele har vært litt skummelt også. Alt har vært nytt, og til tross for at jeg har fått meg nye venner så savner jeg alle venner og all familie fra Ukraina.

Nye bekjentskap

Siden Ivan kom til Bergen, har han vært med på teaterøvinger hver eneste fredag.

– Reisen fra Ukraina var veldig vanskelig for oss og vi følte oss veldig alene. Men situasjonen ble bedre da vi kom til Bergen, og teateret har vært til stor hjelp, sier Kataryna før hun fortsetter:

– Det er så mange som ønsker å bli kjent med oss og lære mer om vår kultur. Nå i påsken hadde til og med noen laget tradisjonsmat fra hjemlandet vårt til oss, det var virkelig over all forventning og utrolig hyggelig.

Simen Tunes er instruktør for teatergruppen som Ivan er med i, og han er også på plass for å dele ut kostymer i forkant av 17. mai.

Han forteller at det har vært hyggelig å få med Ivan i gruppen.

– I begynnelsen var det nok kanskje litt overveldende å komme inn i en teatergruppe midt i semesteret, uten å kjenne noen eller kunne språket. Men det ser heldigvis ut til at det har gått veldig fint.