Gå til sidens hovedinnhold

Ja til likebehandling av barna våre

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi risikerer å miste barnehager som holder høy kvalitet, og som har kompetente voksne. Det er helt uakseptabelt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange private barnehager sliter med økonomien og må forberede seg på ytterligere kutt i tilskuddene. Som foreldre er vi sterkt bekymret for konsekvensene som betyr store kutt i kvalitet og i verste fall nedleggelser.

I statsbudsjettet ønsker regjeringen å redusere pensjonstilskuddet for alle private barnehager med 350 millioner kroner. Selv om fire av ti private barnehager allerede går i underskudd i 2019 og fem av ti budsjettere med underskudd i 2020, mener regjeringen at barnehagene er overfinansiert.

Vi foreldre har registrert at barnehagene selv, Delta, Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Private Barnehagers Landsforbund (PBL) er kritiske til kuttet. Det er virkelig vi også. Blant annet fordi det vil kunne ramme det tilbudet barna våre får i de private barnehagene, og som alle undersøkelser viser at foreldre er fornøyde med.

Les også

For fire år siden ble barnehagen kåret til landets beste. Nå frykter de nedleggelse.

Vi reagerer sterkt på kutt som rammer tilbudet til barna våre, og vi har derfor tatt initiativet til Facebook-gruppen «JA til likebehandling av barna våre!»

Dette har vi gjort for å få foreldre med barn i barnehager over hele landet til å markere sin motstand mot kuttene. Vi foreldre mener det definitivt bør være andre steder hvor regjeringen kan spare penger, enn å kutte i barnehagetilbudet til barna våre.

Vi ønsker at alle barn skal likebehandles, vi vil at vi foreldre fortsatt må få velge det barnehagetilbudet som passer våre barn og våre familier best, og vi mener at alle barn bør få gå i kvalitetsbarnehager, uansett hvem som eier dem.

Vi som har tatt initiativet til denne mobiliseringen, har barna våre i Langøy friluftsbarnehage i Øygarden kommune. Barnehagen ble av PBL kåret til Årets barnehage i 2016. Vi har valgt denne barnehagen fordi vi mener den best dekker behovene til akkurat våre barn og oss som familier.

Les også

Politikerne må gi oss forutsigbarhet

Men, og det er et stort men: Eieren av barnehagen frykter nedleggelse dersom ikke politikerne vil bedre rammevilkårene. Dessverre er det flere private barnehager som nå blir tvunget til redusert kvalitet og i verste fall nedleggelse dersom ikke politikerne vil bedre rammevilkårene.

Vi risikerer å miste barnehager som holder meget høy kvalitet, som har kompetente voksne og som gjør at barna får mye fysisk aktivitet, gode opplevelser og viktige ferdigheter. Svært mange foreldre med barn i andre barnehager risikerer det samme hvis vi ikke med felles innsats kan få politikerne på bedre tanker.

Flere hundre barnehager har sendt bekymringsmeldinger til PBL om konsekvensene av kuttene. Mange frykter at barna blir skadelidende. For oss foreldre er det helt uakseptabelt. Vi ber derfor politikerne om ikke å kompromisse på kvaliteten i barnehagene og organiseringen av barnas oppvekst.