(Kvinnheringen): Det gikk mange rykter om hvem den nybakte mangemillionæren – som hadde sikret seg tidenes største Lotto-gevinst i Kvinnherad i september 2018 – kunne være i tiden etter nyheten.

Særlig i kommentarfelt på Facebook. Gevinsten var på 14,7 millioner.

– Jeg smilte godt da, ler den faktiske vinneren hjemme i sofaen sin i Sundteigen, 15 måneder senere.

Jan Inge Rogdaberg Merkesdal har ikke problemer med å snakke om den store gevinsten.

– De fleste som kjenner meg vet det jo, forteller han til Kvinnheringen.

Til daglig jobber 41-åringen på båt som kokk, og har akkurat kommet hjem etter nyttårsfeiring til sjøs.

– Har du vurdert å si opp?

– Hver dag på jobb har jeg lyst å skrive oppsigelsen min, tenker jeg. Men det er en grei jobb, til tross for lange dager. Jeg må jo ha litt å gjøre på.

Saken fortsetter under bildet

Delte ut

På tunet står to nye biler, en BMW og en Toyota Land Cruiser, med en totalpris på rundt to millioner kroner, forteller han.

– Det er gøy å bruke penger, ler han, og fortsetter:

– Ellers så har jeg delt ut penger til familien. Jeg er ikke sånn veldig flink med penger og er glad i å bruke dem. Nå skal jeg pusse opp huset og fikse eiendommen, og så blir det vel å sylte ned og spare litt. Jeg må prøve å være litt fornuftig også. Jeg har aldri vært så veldig pengefornuftig, og har kjøpt en del leketøy. Men man må jo ha det litt gøy også, gliser han.

Like etter gevinsten kjøpte han ny bil til mor sin også. Dessverre så gikk hun bort i desember, noen måneder etter at gevinsten var kommet på konto.

– Veldig sørgelig for familien, meg og dem rundt henne. Det var litt overraskende og livet sto dessverre ikke til å redde. Hun var fornøyd med bilen, selv om det bare var for en kort periode at hun fikk bruke den.

41-åringen vet åpenbart å ivareta familie og venner. Han har også tatt med kompisgjengen og spandert helgetur i den største og flotteste hytten på Voss.

– Det var jo artig. Og så vil jeg spandere Island-tur på familien. De har vært flinke og hjulpet meg med huset som jeg har jobbet med i en årrekke.

Telefonen ringte

Septemberkvelden i 2018 var Jan Inge i ferd med å rydde og vaske huset. En kompis hadde nemlig invitert noen venner på fest, i Jan Inge sitt hus.

Før besøket kom, fikk han en telefon fra Norsk Tipping.

– Jeg ryddet og vasket, og hadde kost meg med litt whisky. Jeg sto her alene før besøket kom og var på en liten snurr, og så ringte de. De hadde en konkurranse i de dager, hvor du kunne vinne 100.000 kroner på et eller annet spill. Jeg hadde derfor lagret nummeret til Norsk Tipping. Jeg regnet med at jeg kanskje hadde vunnet 100.000, forklarer kokken.

– Så sa damen i telefonen sakte og rolig at jeg hadde vunnet i Lotto. Hæ? Lotto? Jeg skjønte det ikke, sikkert grunnet den andre premien jeg tenkte på. Og så fortalte hun at jeg var alenevinner og at jeg hadde vunnet 14,7 millioner. Jeg sa egentlig ikke så mye, jeg er relativt sindig og rolig av meg.

Kompisen kom på besøk en liten time etterpå, men Jan Inge bestemte seg for å holde det for seg selv i noen dager.

– Jeg satt der og smilte for meg selv, i en egen verden, da han kom. Vi hadde det kjekt, og så gikk det vel tre dager uten søvn, med dette kvernende oppi hodet. Jeg visste jo ikke hva jeg skulle bruke så mye penger på.

Tre dager etterpå samlet Jan Inge familien og slapp nyheten om seg selv.

– Jeg tenkte det var greit å bare få det ut, det gikk jo så mange rykter da, vet du, sier Jan Inge, som lever ungkarslivet etter at et forhold tok slutt for noen år siden.

– Jeg har det fint, og synes det er greit å være ungkar. Jeg føler meg travelt opptatt med bygging på hus og jobb, og er så sjelden ute på livet for å treffe folk. Dette store, farlige internettet er heller ingenting for meg, men en vet jo aldri.

– Har det skjedd andre spesielle ting i livet etter den store gevinsten?

– Ja, jeg har jo vunnet litt mer i Lotto.

– Hæ?

– Ja, jeg vant nå i oktober, sånn cirka 13 måneder etterpå. Da hadde jeg 6+1, noe som ga 100.000 i premie. Og i juli vant jeg 6.000 i Nabolaget. Det er tre gevinster på litt over et år, det. Jeg har hatt litt vinnerlykke, vil jeg si.