Det har vært en ny imponerende sesong for sandvolleyballduoen Anders Mol (24) og Christian Sørum (25). OL-gullet i starten av august ble fulgt opp med EM-gull helgen etterpå.

Og i europamesterskapet var Mol best på alle statistikkene:

  • Han hadde flest poeng: 183.
  • Han hadde flest angrepspoeng: 125.
  • Han hadde flest blokkpoeng: 41.
  • Og han hadde flest serveess: 17.

– For meg er dette helt unikt! Tidligere har det vært noen spillere som har vært ekstreme i én fase av spillet, men en spiller som er så god i så mange faser av spillet har det ikke vært før, sier Jan Kvalheim, sandvolleyballkommentator og tidligere verdensmester i sporten.

Det skal sies at Norge gikk helt til finalen, og sånn sett hadde flere kamper å ta poeng i. Men også hvis man ser på effektiviteten eller poeng per sett, er Mol best eller blant de aller beste på statistikken.

Tidenes beste spiller?

Kvalheim blir ivrig når han snakker om Mols prestasjoner i sommer.

– Det er alltid vanskelig å si hvem som er den beste spilleren gjennom tidene, men jeg lander mer og mer på at det er Anders Mol. Det er sikkert noen som vil arrestere meg og si at det er for tidlig, han er bare 24 år, men poenget mitt er at han er så ekstremt god i så mange faser av spillet. Det har vi ikke sett før, mener Kvalheim.

Kvalheim trekker frem blant andre Emanuel Rego (som har gull, sølv og bronse fra OL) og Karch Kiraly (to OL-gull innendørs og ett OL-gull i sandvolleyball) som noen av historiens beste spillere, men påpeker at disse også hadde noen svakheter.

– For meg har Anders bedre spisskompetanse i flere faser av spillet enn de to. Anders nærmer seg den komplette sandvolleyballspiller. Og dette er ikke noe jeg sier for å hausse opp en norsk spiller. Dette er min oppriktige mening, og jeg mener statistikken taler for seg selv, konkluderer Kvalheim.

– En legende allerede

BA har ikke fått kontakt med Anders Mol de siste dagene.

Hans far og trener Kåre Mol påpeker at han er inhabil i spørsmålet om tidenes beste spiller, men sier at Anders «er i sjiktet» blant de største stjernen i sporten.

– Anders er blitt en legende allerede. Selv om han er ung, er han en spiller som alle frykter og liker, sier Kåre Mol.

Han mener også at nivået blant de beste sandvolleyballagene har økt markant de siste ti årene.

– Et lag med Rego eller Kiraly hadde ikke hatt nubbsjans til å slå Anders og Christian. Ballferdighetene har utviklet seg mye de siste årene, mener Kåre Mol.

Høidalen: – Er for tidlig

En annen tidligere proffspiller, Vegard Høidalen, synes det er for tidlig å snakke om at Mol er beste spiller gjennom tidene.

– Mol og Sørum har vært veldig gode i 4–5 år, men Rego og Kiraly lå der oppe i 20 år, så jeg synes det er for tidlig å dra den konklusjonen. Men både Anders og Christian har potensial til å bli historiens beste spillere. Det er ingen tvil om at de ligger bedre an enn noen spillere har gjort før dem, sier Høidalen.

Han mener at Mols mange angrepspoeng i EM først og fremst sier noe om hvor god Sørum er. For selv om Mol banket inn poeng etter poeng, valgte motstanderen ofte å få angrepene fra Mol i stedet for Sørum.

– Hvis du spør meg om hvem som er best av Anders og Christian, så er det vanskelig å svare på. De er gode på litt forskjellige måter, sier Høidalen.