På bergenske hotell sitter i dag mange flyktninger fra Ukraina. De hadde bare det de kom og sto i.

Nå skal de snart videre, og da trenger de kofferter. Jane Berg er selv født i Russland av ukrainske foreldre, men er i dag norsk statsborger. Hun har ukrainsk mann, og er en stor motstander av krigen som nå føres mot det ukrainske folket. Jane har bodd i Bergen i 17 år.

På et hotell her i byen traff Jane en kvinne fra Ukraina her forleden.

– Kvinnen er flyktning, og jeg skjønte fort at hun og alle de andre som nå er kommet til Norge, trenger kofferter og store vesker, forklarer Jane.

Plutselig det dobbelte

– Visste at jeg selv hadde både én og to kofferter jeg kunne gi. Derfor spurte jeg hvor mange hun trengte – og hun svarte hundre.

Når vi treffer Jane utenfor arbeidsplassen hennes, har hun nettopp fått høre at behovet er vokst til det dobbelte!

– Og jeg har en mistanke om at antallet bare kommer til å øke – og at de vil trenge enda flere kofferter.

Bare tanken på at flyktningene kan få alt de eier og har i en koffert nettopp hun har skaffet, gjør Jane rørt.

Litt tilfeldig ble regnskapsmedarbeider Janes ønske om kofferter kjent på hennes arbeidsplass Bir. Fra før hadde hun fått veldig god støtte fra nabolaget i Olsvik.

– Jeg hjalp henne med å bære noen kofferter, og spurte om hun trengte flere. Da hun nevnte antallet hundre, fant jeg ut at her må vi kunne få til noe.

Kommunikasjonsmedarbeider Tina Skudal tok noen telefoner – og vips, så var plutselig hele Bir-apparatet koblet på Janes aksjon for kofferter til ukrainske flyktninger.

Ansatte på samtlige ti gjenvinningsstasjoner pluss den mobile stasjonen, ble spurt om de ville være med å bidra.

– Responsen var stor, og plutselig skjedde alt veldig fort. I øyeblikket er de ansatte rundt i hele distriktet på utkikk etter nyankomne kofferter som kan brukes til Janes formål, forklarer Skudal.

Normalt koster det litt å sette fra seg saker og ting i brukthallene rundt på gjenvinningsstasjonene.

Skal ikke betale

Nå har imidlertid ledelsen hos Bir bestemt at om du kommer til brukthallen med kofferter som fortsatt er fullt brukbare, skal du ikke betale noe som helst for disse.

– Så nå oppfordrer vi alle til å sjekke i boder og på loft og se om det finnes noen fullt brukbare kofferter som bare ligger der uten å bli brukt. Tror nok veldig mange kjenner seg igjen i det. Kom til gjenvinningsstasjonene med de, så sendes de videre til oss her på Birs hovedkontor. Så vil vi hjelpe Jane med å få koffertene videre til dem som trenger de!