Gå til sidens hovedinnhold

Jeg bryr meg ikke om hvem som vinner valget i USA

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

USA er et relativt ungt land med lite historie i forhold til resten av verden. De er bare knappe 400 år, hvis vi regner fra da de første suksessfulle tilflytterne etablerte seg. Likevel er USA i dag en supermakt, og hele verden følger med på det amerikanske presidentvalget; det har såpass stor påvirkning på resten av verden.

USA har lenge blitt regnet som mulighetens land, der alle som vil bli noen kan bli noe. Dette er ikke realiteten, men det kapitalistiske systemet som har bygget opp landet har inngravert denne tankegangen i den amerikanske kulturen. Bedre kjent som den amerikanske drømmen.

Landets historie bygger på kapitalismen, og det har alltid vært i interesse for det politiske systemet å hjelpe økonomien å vokse. Gode økonomiske tidsperioder blir regnet som amerikanske gullaldre, mens økonomiske nedganger regnes som krisetider. Den amerikanske moderne historien kan sterkt knyttes opp mot økonomihistorie. Med en slik tankegang gir dette åpenbare goder til bare en liten andel av befolkningen.

Les også

– Overbevist om at Donald Trump vil vinne

Hvert fjerde år må de aller fleste amerikanerne stemme på politikere som ikke bryr seg om den dominerende klassen. Man må velge mellom vondt eller verre. Republikanerne og demokratene jobber kun for en liten prosent av USA. Man kan ikke ha en overklasse uten å ha en underklasse. Den dominerende klassen er alltid den tapende part i dagens USA. Flere amerikanere er nærmere å bli hjemløse enn å bli milliardærer.

Den amerikanske stat er kun en komite som jobber for overklassens interesser. Fordi overklassen representerer størsteparten av de med maktposisjoner i USA. Hvite, rike menn er overrepresenterte i maktposisjoner, dagens system som tillater systematisk rasisme og sexisme gjør at kun en liten andel av befolkningen blir representert. Derfor kan de beskytte sine egne interesser.

Arbeiderklassen er alltid den tapende part, og har ikke – i forhold til Norge – et parti som kan representere dem. Teknisk sett tillater systemet flere enn to partier, men det er helt umulig for andre partier å være en ordentlig konkurrent fordi de har ikke økonomisk bistand til dette. Man må alltid velge mellom høyre og ytre høyre, og utfallet er sjeldent veldig annerledes.

Selvfølgelig håper jeg at Joe Biden vinner årets valg, men republikanerne og demokratene har ekstremt lik politikk. Demokratene kommer ikke til å gjøre mye for å forhindre den systematiske rasismen eller innføre velferdsordninger.

Med andre ord vil det være svært liten forskjell selv om vi får et presidentbytte. Systemet tillater ikke for forandringer når det kun er en klasse som dominerer i politikken, den herskende klassen vil sørge for at de herskendes ideer blir videreført, mens den største dominerende klassen ikke slipper til.

USA trenger et systembytte, ikke presidentbytte!

Les også

– Hadde Trump brukt samme taktikk som Erna, ville han ledet på målingene nå

Kommentarer til denne saken