Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er redd for unge sin fremtid

Gapet er altfor stort mellom hvor mange unge som har fått ubehagelige seksuelle kommentarer og antallet foreldre som er klar over hva som skjer.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ikke alt er like lett å si ifra om. Det trenger ikke være noe stort for at det skal være vanskelig. Nesten alle bruker sosiale medier daglig. Er det noe omtrent alle ungdommer kommer borti, før eller senere, så er det nettopp negative eller ubehagelige opplevelser på nettet. Det kan være alt fra billeddeling, til stygge kommentarer eller mobbing. Dette er et stort problem. Mange opplever negative situasjoner som kan få konsekvenser, og som ofte vil følge de gjennom hele livet.

13 prosent av ungdommer mellom 13–18 år hadde i 2018 delt nakenbilder av seg selv på nett. Hele to av fem jenter i 15-årsalderen hadde gjort det samme. Blant guttene er det når de først kommer i en alder av 18 år at dette er en realitet. Er dette bare helt tilfeldig? Når hele 30 prosent av jenter i 2018 følte seg presset til å dele nakenbilder på nett, er det noe som ikke stemmer.

Skal dette bare fortsette sånn, eller bli enda verre? Noe må skje. Tilsvarende svar blant gutter var seks prosent, så de sier litt om forskjellene mellom jenter og gutter som havner i denne situasjonen.

Når det oppstår en situasjon der noen føler seg presset til å gjøre noe som ikke er lov og de ikke ønsker, kan det hende de tar saken videre til politiet, eller truer med å gjøre det. Da vil kanskje den som står bak påstå at alt bare er fleip, eller at det ikke var ment slik som offeret har oppfattet det. Men dette er ikke noe vi fleiper bort og ikke tar seriøst. Det finnes ingen grunner til at det er rett å gjøre noe stygt mot andre på nettet.

Det er viktig for barn og ungdommer å være godt likt. De vil gjerne være populære. Jeg tror at dette er en stor grunn til at disse negative opplevelsene skjer på nettet. Man kan for eksempel tenke «han spør sikkert fordi han liker meg» og man kan være redd for å falle utenfor.

Les også

Dette skjedde da jeg sa nei til Snapchat

Jeg er redd for unge sin fremtid, for hva mine unger må gjennom når de vokser opp, og hvor galt dette kan bli. Gapet er altfor stort mellom hvor mange unge som har fått ubehagelige seksuelle kommentarer og antallet foreldre som er klar over hva som skjer. Det er lett å bare blokkere det fremfor å si fra. Jeg tror det er viktig at de voksne snakker med barna om nettvett, og at det ville bidratt til å redusere det. Foreldre må skjønne at barna kommer i en alder hvor interessen for andre og seksualiteten våkner. Men de må snakke med barna om det uten pekefinger. Reflektere rundt problemene og gi dem trygghet på at de kan komme og si alt til dem.

Selv har jeg opplevd noe av dette og det er grunnen til at jeg synes det er så viktig å belyse temaet. Jeg ønsker ikke at andre skal komme i slike situasjoner. Men det å tørre og stå frem, og si fra hvis en opplever noe ubehagelig, vil gjøre det lettere for deg selv og sannsynligvis mange andre. Ofte kan samme person lure eller presse flere.

Tenk på at du faktisk kan hjelpe andre som ikke tør å si fra, eller forhindre andre i å komme i samme situasjon. For følelsen av å havne der er skikkelig ubehagelig og noe ingen vil oppleve.

Les også

Hvordan gjør vi barn trygge på nett?

Konsekvensene av dette kan være store. Noen vil slite resten av livet med angst, depresjon eller andre psykiske lidelser. Noen klarer ikke å bruke sosiale medier mer. Alt dette kan bli resultatet av en «liten» negativ opplevelse på nettet.

Ungdommer må klare å si nei. Ikke være redde for å stå frem og si at dette er galt. Det finnes mange det går an å snakke med. Hvis en ikke vil snakke med foreldre, så kan søsken, andre voksne eller noen ansatte i kommunen, som for eksempel psykolog, veileder eller andre i helsevesenet være gode å snakke med.

Det er også opprettet forskjellige hjelpetelefoner som en kan ringe for å få snakke med noen. Et eksempel på dette er mental helse-telefonen (116 123). Det viktigste er at det er noen du stoler på og du er komfortabel med å si det til.

Husk! Ved å si ifra vil du hjelpe både deg selv og andre som sliter med det samme. Den det gjelder kan bli straffet slik at det forhåpentligvis ikke vil gjenta seg. Det er lurt å tenke nøye gjennom hva som er rett å gjøre når en opplever noe som dette. Ikke gå rundt å ha det vondt inni deg hvis det er noe du tenker på, og som du vil få ut. Det lureste er å dele det en går og tenker på, med andre. Vis mot!

Kommentarer til denne saken