En av de fem seniorsentrene i Bergen kommune er Sandviken Seniorsenter. Som siden mars 2020 har jobbet på for å holde åpen når de kan, selv om flere aktiviteter som dans, quiz og bingo har blitt avlyst.

Håndarbeidskafeen, som arrangeres hver fredag, har vært i gang en stund nå. Da alt var stengt holdt de kontakten på telefon. Holdt hodet over vannet i isolasjon med strikking, Netflix og lydbok.


Dørstokkmil

Nå er alle i strikkegjengen fullvaksinerte. Alle er enige om at det har vært et rart og tøft år. Damene snakker om turer utendørs på rekke og rad, om å handle matvarer på nett, om fordelen ved å sitte på konsert på Plenen, og hvordan de av og til spiller hjelpeløs når de bestiller mat med QR-kode.

De har et nettverk og et sted å vende tilbake til for å oppta sosiale aktiviteter på Seniorsenteret.

– Men for mange er det blitt en dørstokkmil å komme seg ut, de vegrer seg. Etter å ha blitt oppfordret så lenge til å holde seg helt for seg selv, har det blitt sånn. Det er mange som bor for seg selv som vi ikke har sett på lenge, de går ikke ut lenger, forteller Kirsti Roksvaag.

De har sett ensomheten på tett hold.

– En venninne av meg, som ikke har nær familie, lå på dødsleiet. Hun fikk ikke lov til å ha besøk. Vi var et par venninner som fikk komme med maske da hun hadde noen dager igjen, og det var stor stas for henne å se oss, sier Kari Andersen.

– Skal bygge opp igjen

Kulturbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) er særlig bekymret for dem som har drevet med faste aktiviteter. At de ikke kommer tilbake nå når verden åpner opp.

– Pluss at kor, korps, teatergrupper og andre organisasjoner ikke har fått rekruttert nye medlemmer. Derfor må vi ta et krafttak for rekruttering fremover, sier Nødtvedt.

Ved kulturhuset Danckert Krohn har de rundt 37 grupper med aktiviteter, som male- og dansekurs. Dansen har stilnet, men for å opprettholde de kreative tilbudene, har kulturhuset vært, nettopp kreativ.

– Vi har tilrettelagt for at 10 personer har kunne møttes, og delt opp gruppene, vi har veiledet på nett, og telefon, forteller spesialkonsulent for Bergenhus og Årstad Kulturkontor, Kari Sandtorv.

Sandtorv forteller videre at de har holdt telefonkontakt med alle brukere og spurt hvordan det går.

Røde Kors-rapport

  • Røde Kors er bekymret for de langvarige koronakonsekvensene for de eldre av oss. En ny rapport viser at de mest sårbare eldre er kommet svært dårlig ut etter et år med koronatiltak.
  • Rapporten har kartlagt hvordan pandemien har kartlagt livskvaliteten til eldre, og resultatene viser at de eldre over 80 år har blitt mer ensomme nå enn før koronapandemien, og har vært dobbelt utsatt, for å få et alvorlig sykdomsforløp samtidig med å være restriktive sosialt.
  • 1,5 millioner mennesker sider nå at de er ensomme, og tallene har aldri vært høyere. 4 av 10 nordmenn sier de er ensomme, og tallene er høyest hos de yngste og eldste av oss(Opinion, 2021).
  • Forskning viser at mennesker blir skadelidende av å være for mye alene over lang tid. Røde Kors mener man nå må bøte på skadene, og at vi trenger en sosial oppblomstring – spesielt for de som har vært mest isolerte og utsatt det siste året.

Kilde: Røde Kors

Nytt kulturtilbud for eldre

Bergen Røde Kors går med storstilte planer for et helt nytt kulturtilbud for voksne i pensjonsalder. Til høsten åpner Kraftverket i Røde Kors-huset.

– Kraftverket skal i første omgang ha åpent en dag i uken. Det blir en møteplass med ulike former for kulturtilbud: musikk, miniforelesninger, dans. Dette blir et sted man kan komme for å ta en kaffe, ha med strikketøyet og få nye venner. Midler til prosjektet er bevilget, dette blir et supert gratistilbud for pensjonister, sier kommunikasjonsansvarlig i Bergen Røde Kors, Linn Gjerstad.

– Skal i skoene hver dag

Tilbake på Sandviken Seniorsenter har hjemmebakte boller og kaffe kommet på bordet. De roser den hjemmelagde maten og daglig leder Mary Valle Sjøstrand sitt smittende smil og humør.

De gleder seg nå til flere ting. Sittedans, Zumba og Linedance, for eksempel.

– Jeg har blitt en skikkelig Netflix-slave, men nå kan jeg ikke lenger se serier for da legger jeg meg ikke, forteller Gjartrud Kolås.

– Jeg har hatt som mål at jeg skal i skoene hver dag, enten på tur eller i butikken, og det har vært og er viktig, fastslår Kirsti Roksvaag.

– Det er utrolig deilig at ting begynner å åpne igjen, jeg reiser nå med bussen, og det er ikke lenger som å gå i en spøkelsesby, sier Else Mikkelsen.

– Fremover blir det full fres, og det ser vi frem til, smiler daglig leder Mary Valle Sjøstrand.