Gå til sidens hovedinnhold

Jeg hyller bergensrussen

Artikkelen er over 1 år gammel

Dere har fortjent en verdig markering som vil gå inn i minneboken med alle de gode tingene dere har gledet dere til.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I år er russedåp, rulling og russetreff erstattet med hjemmeskole, Netflix og helgekos med familien.

Derfor er det mange av oss som nå føler med dere i årets russekull. Ikke minst er vi ekstra stolte av hvordan dere har håndtert koronakrisen.

Jeg leste innlegget til russepresident Amanda Sangolt i BA tirsdag 28. april, og kjente behov for å skryte av russen mellom alle dem som i kommentarfelt godter seg over at russetiden i år blir annerledes.

«Bortkastet tid og penger på tull», vil enkelte nok si om russefeiringen. Men for oss som på nært hold har opplevd forventningene og yrheten hos kommende russ, vet at russetiden er noe mye mer enn det.

Les også

Russetiden og festingen kan vi ta igjen senere

Ungdom iført røde og blå russedresser er ikke bare et sikkert vårtegn i Bergen. Det vitner også om hardt arbeid og ansvarlighet, både på skolebenken og med forberedelser til feiringen.

Enkelte har gledet seg og planlagt i nesten tre år. Mange har lagt ned utallige dugnadstimer til en velfortjent markering av 13 års skolegang. Det er forventninger om opplevelser som gir minner for livet, fellesskap og varige vennskapsbånd. Og, selvfølgelig – det er fest og moro!

Med dette som bakteppe, hadde Høyre et sterkt ønske om at russen skulle få et fast tilholdssted i russetiden. Det ville gitt økt forutsigbarhet og sikkerhet rundt feiringen. Derfor foreslo jeg i Bergen bystyre et samarbeid for å få dette til. De andre partiene delte ikke denne ambisjonen. Slik ble det ikke i denne omgang, med en global pandemi på toppen.

Fortsetter under bildet.

Vi er mange som er imponerte over hvordan russen takler situasjonen. Russepresidenter og russestyrer har gått ut og bedt sine medruss forholde seg rolige og unngå store forsamlinger. Dere klager ikke, og aller viktigst; dere holder dere til de viktige smittevernrådene som myndighetene har gitt oss.

Vi hører om mindre treff, med små grupper på tur til Ulriken, Rundemanen og Løvstakken. Men det har ikke vært en eneste avisoverskrift i Bergen om store ansamlinger av russ som fester. Dere holder avstand på butikken, og dere har holdt dere hjemme. Dere har rett og slett tatt ansvar i denne dugnaden som nå pågår, og det er flott å være vitne til. Vi er stolte av dere!

Les også

– Vi hadde russedåpen over Google Meet

Russetidens magi er at det er en av disse opplevelsene som bare kommer en gang i livet. Det er nå det skjer, og den kan ikke gjentas eller utsettes til neste år.

Jeg håper inderlig at det blir russefeiring for bergensrussen 2020. At smittesituasjonen blir slik at dere får en verdig markering som vil gå inn i minneboken med alle de gode tingene dere har gledet dere til, om enn litt annerledes enn planlagt. Det har dere fortjent!

Kommentarer til denne saken