Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Vær obs!
– Mange tror nok, som jeg gjorde, at man bare kan bli belastet for bompenger én gang per time. Det stemmer ikke. For tur-retur Os, hhv. på ny og gammel trasé, ble jeg belastet med kr 44 – to ganger på 10 minutter. – Helt etter boken, ifølge bomselskapet.
Misfornøyd bilist
Svar: Bypakke Bergen har timeregel så der blir man belastet kun for en passering per time. Svegatjørn – Rådal (Bergen- Os)-prosjektet har ikke timeregel. Der blir man belastet for hver passering. Mer informasjon om priser for de ulike bomprosjektene finnes på Ferde sine nettsider: https://ferde.no/bomanlegg-og-priser
Vennlig hilsen
Marit Husa, kommunikasjonssjef, Ferde
Forstyrret forestillingen
– Til deg eldre dame som satt og filmet under hele Nøtteknekkeren forrige søndag, du vet det er forbudt? Du er jo heldig du kan sitte hjemme i ro og fred og se på opptakene, men oss som du forstyrret forestillingen for, vel oss er det ikke så viktig med. – Og en annen ting, du la dette ut på Facebook, lurt å vise alle vennene dine at du ikke klarer å forholde deg til regler. Nå lyste hele profilen din opp da du oppdaterte, så vi som satt rett bak deg så tallet 40. Håper det sier deg noe, og at du skammer deg.
Sint mann
Stinker
– Hvorfor må røykere som skal med en buss, absolutt ta et magedrag rett før de går på. Det stinker i hele bussen. Ta litt hensyn til andre rundt dere. Gale nok at venteskurene er blitt til røykeskur.
Irritert eksrøyker
Prisgaloppen
– Nå melder matvarebransjen nye og økende priser fra februar. Har virkelig ikke denne bransjen noen form for magemål? Finnes ikke ordet skam i denne bransjen? Er de akkurat lik strømbransjen? Du aner virkelig ikke hvor mye vanlige folk er villig til å betale for strøm, mat og forbruksartikler. Det er bare å prøve. Myndighetene kan jo ikke gjøre noe med denne prisgaloppen likevel. Det eneste vi forbrukere kan gjøre er som å gå langt tilbake i tid og lage all vår mat fra bunnen av. Bake vårt brød, dra av sted og fiske vårt fiskemåltid. Dyrke våre grønnsaker i parseller med andre naboer. Da kan leverandørene sitte igjen med varene sine som ingen lenger vil kjøpe. Så kan vi se hvor lenge de eksisterer som matvareleverandører. Dette er selvfølgelig bare en utenkelig drøm. De som har troen kan jo prøve. Jeg skal gjøre et forsøk.
T. Dahl, pensjonist, Eikås
Bybanen til Åsane
– Bybanen foran Bryggen er en god idé. Jeg tror flere vil ta banen hvis den er synlig. Det blir fint å se Bryggen fra bybanevinduet, spesielt for turister!
Gutt 16
Sett opp flere tog!
– Vi bor i Arna og går på skole i byen, og vi kommer altfor ofte for sent på skolen fordi togene er forsinket eller innstilt! Det er fryktelig dumt for da får vi fravær. Togene er også altfor fulle. Togene fra Voss er allerede fulle når det stopper på Arna stasjon og der er det gjerne 70 stykker som venter og skal på! Sett opp flere tog!
Madelen og
Ronja (begge 16)
Glede
– Vi blir glade av venner, fotball, basketball og musikk. Vi hører på alt mulig, R&B, afromusikk og rap. På skolen liker vi gym og friminuttene best. Vi er glade i livet. Og nå kan vi også øvelseskjøre. Det er gøy å være 16 år i Bergen!
Gutter (16)
Fantastisk
– Jeg liker å gå på tur i Langeskogen. Langeskogen og Langegården er fantastisk. Tenk å ha et så landlig sted i en by! Fra Langeskogen går jeg ofte opp i Løvstien. Der er det fantastisk utsikt hele veien. Nå gleder jeg meg til Løvstien ferdigstilles og vi kan gå helt inn til byen.
Elisabeth (45)
Også vi når det blir krevet
– En kan bli mer enn skremt og frykte morgendagen som gammel og hjelpeløs, etter å ha sett dokumentaren om eldreomsorgen på NRK1 onsdag. Men så ille som vi her fikk det fremstilt, er det heldigvis ikke over alt. Det gjøres mye og godt omsorgsarbeid både innen hjemmesykepleien, i sykehjem og helsehus.
Manglende kompetanse, små prosentstillinger fordelt på et utall ansatte pulveriserer ansvaret for den enkelte pasient, som ikke kjenner seg sett. Det blir vanskelig når enhver gang skal forklare sine plager og hva en trenger hjelp til. Mange er ikke selv i stand til det, dermed oppstår det problemer i kommunikasjonen. Og håndtering av ulike digitale maskiner kan bli berg å stige over for pasienten.
Eldre over 65 år utgjør i dag en tredel av befolkningen her i landet. Og som resten av befolkningen er vi forskjellige og har ulike behov.
Men også vi gamle med tanke på skrøpelighet, må ta på oss litt av skylden for situasjonen. Det mangler nok en del på å forberede seg på å bli pensjonist og gammel. Først og fremst å sikre seg en tjenlig bolig med tanke på skrøpelighet og å kunne bli alene. Å sørge for ulike sosiale aktiviteter som forebygger ensomhet. Som å melde seg inn i pensjonistforeninger. Oppsøke eldresenter, frivilligsentralene i bydelene eller andre aktiviteter der en ivaretar det sosiale. I hvert fall komme seg ut på tur. Følgehjelp kan en få både gjennom Røde Kors og frivilligsentralene, om en ønsker det. Der arrangeres det også turgrupper som en kan gå sammen med. Og ellers gjøre seg kjent med hva kommunen kan tilby av hjelp.
Slik kan en forebygge og skyve skrøpelighet og ensomhet ut i tid og leve et bedre liv. I stedet for å sette seg i godstolen og gi opp når en føler at ingen har bruk for en og at en bare er til bry. Jeg har selv opplevd å få tilbud om å bli sendt hjem fra Haukeland til hjemmesykepleie to dager etter et ryggbrudd. Heldigvis var der plass på det som het Sjømennenes Helseheim. Men det måtte jeg selv betale for. Etter et par uker kom jeg hjem til hjemmesykepleie morgen og kveld. Positive mennesker som hjalp meg med det jeg trengte. Alt fra studenter til kompetente sykepleiere. Hadde vel rundt 20 forskjellige i de par ukene jeg hadde slik hjelp. Forstår godt hvordan det kan være for mer skrøpelige mennesker med demens eller psykiske, fysiske sykdommer. Så flere kompetente ansatte i hele stillinger, ikke minst mer kompetanse på kosthold, demens og psykiske lidelser må til. Samtidig bør en se på nye muligheter innen boligbygging, der bofellesskap også for eldre, skrøpelige mennesker kunne være en mellomløsning. Gjerne med døgnomsorg for de som trengte det. Samt Trygghetspakke med sensorer med mer.
Helga Kleiva Pedersen
Les flere summetoner her: Her summes det om glede, skoleskyss, kunstig intelligens, Ado, Helse Bergen og Bybanen