Da jeg var ti år startet en tilværelse som jeg ikke unner noen andre sine barn. Jeg skilte meg ut i kommunen jeg er oppvokst i.

Min store lidenskap var å spille gitar og synge. Jeg ble mer og mer lagt merke til fordi jeg var en del på TV. Jeg vant 12 av 13 talentkonkurranser jeg var med på, og ga ut plate som 13-åring. Dette resulterte i utestenging som jeg følte var fra store deler av lokalsamfunnet. Voksne som små. Jeg opplevde at voksne mennesker kunne kjøre forbi meg i bilen sin, åpne vinduet og spytte etter meg. Ungdommer som var eldre enn meg gikk også løs på meg med luftvåpen.

Jeg husker en gang da jeg feiret 17. mai i Bergen sentrum. Der ble jeg slått ned som 17- åring, frastjålet lommebok og det jeg hadde på meg. Skulle jeg på dans som ungdom, så ble jeg advart og bedt om ikke å komme.

Så hvordan var det da å skulle gå på skolen for å utdanne seg? Det gikk ikke. Det jeg har er ett år på videregående skole, fordi jeg klarte det rett og slett ikke. Jeg slet med psyken og konsentrasjonen.

Jeg har ikke tall på hvor mange arbeidsplasser jeg hadde som ung voksen, ikke fordi jeg ikke var i stand til å utføre dette fysisk, men rett og slett fordi jeg ikke tålte den påkjenningen arbeidslivet var. Som 17-åring knakk jeg fullstendig sammen psykisk, og det tok meg en del år å komme på beina igjen.

I dag er det mange flere former for mobbing. Nettmobbing er et kjempestort problem, der barn får høre, hvor stygg de er, hvor lite smart de er, at de er lite verdt, at de bør gå og ta sitt eget liv. Når man blir mobbet kan ønsket om ikke å leve lenger plutselig ikke være så langt unna. Dette kan gå i en fart vi ikke kan klare å se for oss.

Mange foreldre tenker nok sikkert at dette er noe som går over, at dette er en fase i livet. Men dette er ikke en fase, det er en traumatisk opplevelse som sitter.

At noen blir mobbet eller utestengt i tidlig alder, resulterer gjerne i, som i mitt tilfelle, at de sliter som ungdommer med skole og utdanning, og i yrkeslivet som voksne. Dette er ikke noe å ta lett på, for det ødelegger veldig mange liv.

Jeg har kjent det godt på kroppen. Heldigvis gikk det bra, men det er ene og alene fordi jeg hadde god støtte i foreldre og familie. Det er det dessverre ikke alle som har. Derfor er det så viktig å prøve å forebygge dette i utgangspunktet, og i tidlig alder.

Foreldre må gjøre sitt beste for å komme inn på sine barn og skape en relasjon med toveis kommunikasjon tidlig, slik at barna åpner seg og tør å fortelle hvis noe er vanskelig. Jeg mener ikke at det er foreldre sin feil hvis mobbing oppstår, men god kommunikasjon kan være en nøkkel til å få tak i informasjon, slik at man kan ta tak i situasjoner tidlig.

Hvis mobbing blir oppdaget av de hjemme, må foreldre gå skolen i møte og forlange at skolen tar dette på alvor. Det trenger ikke å ha utviklet seg til en alvorlig grad før dette forlanges gjort noe med. Mobbing er det nulltoleranse for. Hvis ikke skolen tar dette alvorlig kan man klage skolen inn til fylket.

Nå er det på tide å ta tak i mobbing på barneskolen. Jeg har utviklet foredraget «Vær en venn». Det handler om hva det vil si å være en venn, hvordan vi skal behandle hverandre, og hvilke konsekvenser det kan få når vi behandler andre på skolen dårlig.

Nå er det på tide å snakke med barna våre om dette. Vil vi ha slutt på mobbing på barneskolen? Jeg stemmer ett stort rungende ja.

Les også

Det er utrolig mye mobbing på TikTok