Det er iallfall det Ole Palerud og de andre entusiastene håper på. Når de først tar togsett, skinner og modeller til landskap med til Turnhallen på Slettebakken, håper de på respons.

For 20. gangen

– Der var det mye god PR for hobbyen deres i beste TV-tid?

– Håper det. Vi har iallfall fått gode tilbakemeldinger fra modelljernbaneentusiaster landet rundt, sier Palerud i Norsk Jernbaneklubb avdeling Bergen.

Han gjør klart for den 30. modelljernbanemessen i klubbens historie.

– Selv har jeg vært med på 20 av disse, legger han til.

I det hele tatt er det mye «runde dager» ute og går. Togentusiastene i Norsk Jernbaneklubb avdeling Bergen kan notere at klubben i år er at halvt hundre år gammel.

Fem timers opptak fra klubblokalene på Dokken, ble klippet ned til åtte minutter og førti sekunders «pauseinnslag» i Norge Rundt.

Med 1460 personer innom dørene på fjorårets todagersmesse på Slettebakken, bør håpet om enda flere i år derfor være innen rekkevidde.

– Spesielt med bakgrunn i hvordan været var i fjor. Da bøttet det nemlig ned, men likevel kom nesten 1500 for opplevelsen.

På det meste har 2600 vært på messen i løpet av en lørdag og søndag.

Den store modelljernbanemessen i Bergen er unik i norsk sammenheng.

– Finnes ingen tilsvarende andre plasser. Om osloregionen er aldri så stor på vanlige tog, er vi størst på de aller minste togene.

Nå planlegges det modelljernbanemesser ved Norsk Jernbanemuseum på Hamar og i Oslo, men disse er miniatyrer sammenlignet med den bergenske.

– Vi har 1000 kvadratmeter til disposisjon, og får også denne gangen plass til både modellbiler og modellbåter – pluss det vil være 13 forhandlere av utstyr og modeller på plass.

I tillegg bør nevnes at det blir vist hele 23 modelljernbaneanlegg og to LEGO- toganlegg. Det blir i alt seks utstillere med modellbiler, – båter, – fly og diorama. Og det blir også vist hvordan en kan lage egne hus med en kuttemaskin.

Må snart flytte ut

Messeopplegget fikk sin spede start i kantinen i Velferdsbygget til NSB i sentrum, men messen har med årene vokst seg riktig så stor.

I 15 år har modelljernbane-entusiastene holdt til i klubblokaler i Skur 22 og 24 på Dokken. De store fremtidsplanene for havneområdet, fører til at man på sikt må bort derfra.

– Derfor er vi hele tiden på utkikk etter større lokale vi kan ta i bruk.