Julen i år blir annerledes for oss alle, men kanskje ekstra vanskelig for dem som allerede har det tøft i høytiden.

Kirkens Bymisjon i Bergen og Bergen Røde Kors forteller at det har vært mye arbeid og usikkerhet rundt hva de faktisk kan tilby til sine besøkende og brukere i julen.

Nå har begge organisasjonene planene mer eller mindre klare, og julefeiringen ser heldigvis lysere ut enn man kanskje skulle trodd.

– Viktigste dagen i året

Hos Kirkens Bymisjon har de vanligvis åpent hus i Korskirken gjennom hele julaften. Under normale juletider har de opp mot 400 gjester denne dagen.

– I år har vi delt feiringen inn i to arrangementer, med maks 50 besøkende i hver bolk. I tillegg samarbeider vi med to menigheter i sentrum som har sine arrangement, forteller prosjektleder for julaften ved bymisjonen, Kjetil Sælen.

Det blir altså plass til betraktelig færre. På spørsmålet om hvordan de prioriterer hvem som får komme innom på julaften, sier Sælen at det først og fremst blir dem de jobber tettest på i det daglige arbeidet.

– Det kan være barnefamilier og folk med rusutfordringer. Eller rett og slett folk som trenger noen å tilbringe julaften med uten at de har noen åpenbare utfordringer, men de savner et fellesskap.

Sælen forteller at det mest utfordrende med planleggingen, har vært usikkerheten. Nå er de veldig glade for at det faktisk blir noe opplegg på julaften og i romjulen med åpen kirke.

– Det betyr veldig mye for oss, for vi jobber hele tiden med å hjelpe folk som faller utenfor. Julaften er kanskje den viktigste dagen i året. Selv om vi helst skulle tatt imot enda flere, håper vi at flest mulig får til å komme innom hvert fall én dag.

Glade for å holde åpent

Hos Bergen Røde Kors vil de også ha et opplegg på julaften, og Røde Kors-huset holder åpent også 1. og 2. juledag. Kommunikasjonsrådgiver Linn Gjerstad forteller at de vil være åpen et par timer på formiddagen disse dagene.

– Hver dag har vi 18 plasser for å holde kontaktpunktene så lave som mulig. Da blir det god mat og julehygge, selvfølgelig drevet av våre frivillige. Vi håper også vi skal klare å holde ungdomshuset Fellesverket åpent dagtid på julaften, sier Gjerstad.

Vanligvis hadde de hatt plass til minst dobbelt så mange, og Gjerstad forteller at det er mange som har vært bekymret for at julearrangementene kom til å bli helt avlyst.

– Vi er bare veldig glade for at det er mulig å holde åpent i det hele tatt. Nå er smittetallene lovende, så vi får bare krysse fingrene for at det fortsetter den veien, sier hun.

For tiden holder Bergen Røde Kors på å pakke inn og sende gaver til blant annet Bergen fengsel, vanskeligstilte kvinner, barn og unge. Hos Kirkens Bymisjon har de den årlige kampanjen «Gled en som gruer seg til jul» gående.

Sælen har en klar oppfordring til folket:

– Vær litt ekstra observant mot dem som trenger en håndsutstrekning. Det som er de fineste tidene for de fleste, er ofte også de tøffeste for noen av oss.

Les også

Slår alarm om økt fattigdom i Bergen