Gå til sidens hovedinnhold

1400 nordsjøarbeidere har gått sakte i fire uker

Artikkelen er over 8 år gammel

På riggene blir de kalt nordsjøens jordbærplukkere. Nå har de gjort opprør.

Det pågår en uvanlig hard og etterhvert langvarig arbeidslivskonflikt i Nordsjøen. De ansatte i de tre oljeservicefirmaene Beerenberg, Bilfinger og Kaefer har «dagset» siden 16. novemeber.

Dagsing er tilsvarende en «gå sakte»-aksjon. Det vil si at de 1400 Safe-organiserte arbeidstakerne gjør minst mulig halve arbeidsdagen.

Forholdet er regulert, og arbeidsgiverne svarer med å utbetale bare 45 prosent av full lønn.

Konflikten dreier seg om lønns- og arbeidsvilkår. Som «nordsjøens jordbærplukkere» tjener mange av de ansatte i de såkalte ISO-fagene langt mindre enn det folk med tilsvarende utdanning gjør ombord plattformene, opplyser forbundsleder i Safe Hilde-Marit Rysst overfor BA.

ISO-fag er i all korthet vedlikeholdsarbeid ombord plattformen.

Ifølge Safe er dette timelønnen på sokkelen for ein person med fagbrev og tre års erfaring, når alle ulempetillegg er tatt med i 2012:

  • Vedlikeholdsarbeider: 239 kroner
  • Renholder: 333 kroner
  • Kokk: 341 kroner
  • Operatør i Statoil: 327 kroner

Forhandlingene pågår lokalt, og Seif sentralt kan ikke være med i forhandlingene. Fra sidelinjen kaller Hilde-Marit Rysst aksjonen for seigpining.

– Det koster arbeidstakerne dyrt å aksjonere på denne måten. Det er knalltøft, nå når det nærmer seg jul, å skulle holde ut presset. Men ifølge klubblederne våre er beskjeden fra riggene at de skal stå på og holde ut. Dette er en beskjed om at nok er nok. Vi i Safe er veldig stolte av dem, sier Rysst.

FÅR PENGEGAVER

Flere klubber i Safe, som ikke er rammet av konflikten, støtter nå arbeidstakerne i de tre firmaene med pengegaver. Pengene legges på den reduserte lønnen til de som «dagser».

Safe i Statoil Sokkel støttet de semi-streikende med 30 000 kroner nylig.

– Det er på høy tid at denne arbeidsgruppen får en mer anstendig lønn for sine arbeidsoppgaver. Mange av de oppgavene denne gruppen utfører er risikofylte og fysisk krevende, og er helt avgjørende for fremdriften i prosjekter og tradisjonell drift og vedlikehold, sier klubbleder Terje S. Enes til arbeidstakerforeningens nettsted.

IKKE ALLE HAR MILLIONLØNN

Myten om oljearbeideren er en person som har to uker på, fire uker fri, og drar inn oppunder en million kroner i året. Ikke så for ISO-arbeiderne som ikke er tilknyttet en av de store oljeoperatørene.

– Her er det snakk om å komme seg opp i 450 000 kroner i året for en fulltidsansatt, sier Rysst.

De krever omlag seks prosents økning i lønnen. Men de har heller ikke de samme forutsigbare turnusene som resten av oljearbeiderne. Ofte ringes de opp med beskjed om å stille på jobb i i morgen, melder Rysst.

– Skiftene er ikke regulert, de hopper og spretter rundt. I et langvarig prosjekt har de gjerne to uker på, tre uker av, to uker på og deretter fire uker av. Da er de fornøyde, men det er på ingen måte alltid slik, sier Rysst.

UVANLIG AKSJON

Bergenseren Øystein Honve på Ekkofisk Lima, er medlem i forhandlingsutvalget for Safe-Kaefer. Ifølge Honve er det første gang ISO-arbeiderne går ut i dagsing siden 1987.

– Jeg opplever at folk er svært motiverte, og glad for at dette endelig tas tak i. Noen liker å kalle oss for «D-laget», men vi er seige og vi kan holde på lenge, sier han.

Ifølge Honve melder kundene til oljeservicefirmaene fra om at aksjonen merkes veldig godt.

– Vi får også beskjed om at de har sterke sympatier med oss, sier Honve.

TJENTE 126 MILL I 2012

Beerenberg, et av firmane der de ansatte nå dagser, har hovedkontor her i Bergen. De omsatte for 1,4 milliarder kroner i fjor, og satt igjen med et overskudd på 126 millioner kroner før skatt.

Informasjonssjef i Beerenberg, Ole Klemsdal vil ikke kommentere om han synes kravene fra de ansatte er rimelige.

– Kravene forhandler vi om, og de vil jeg ikke gå inn på. Vi er ikke kommet til noen enighet ennå. Vi forholder oss til at de har rett til å gjennomføre aksjonen, men vi håper på en løsning, sier han.

– Hvordan rammer aksjonen Beerenberg?

– Vår totale produksjonskapasitet har blitt midlertidig redusert som følge av dagsingen, men det har ikke blitt veldig merkbart.

Kommentarer til denne saken