Gå til sidens hovedinnhold

– De som får penger igjen på skatten gjør en stor feil

Artikkelen er over 7 år gammel

Eksperter på privatøkonomi peker på en stor feil som begås av folk som får penger igjen på skatten.

I dag onsdag 19. mars kan nærmere en million nordmenn sjekke den foreløpige selvangivelsen fra Skatteetaten på nett. De som har registrert seg som e-bruker kan allered nå sjekke tallene. Den 1. april blir den elektroniske selvangivelsen tilgjengelig for alle.

Endre Jo Reite i Sparebank1 SMN kommer med en sterk oppfordring til dem som ligger an til å få penger igjen.

– Svært mange av disse gidder ikke sjekke selvangivelsen. Det kan koste dem, og alle andre, dyrt, sier han til Nettavisen NA24.

KAN VÆRE EN FELLE

Mange av oss sjekker raskt om vi får noe igjen på skatten, men sier oss fornøyd om vi tilhører de 2/3 som faktisk får igjen penger.

– Å få igjen penger kan være en felle dersom det gjør at man ikke gidder sjekke. Det kan nemlig være svært mye som ikke er fylt ut i selvangivelsen. Ting som skattemyndighetene ikke har noen forutsetninger for å vite, og som faktisk kan være avgjørende for dine fradrag, sier Reite.

Han oppfordrer til en ordentlig sjekk – også når du får igjen penger. Det kan være det mest lønnsomme du gjør i år, og det trenger ikke å være så tidkrevende som du tror.

– TROR DET ER EN GAVE FRA STATEN

– Selv om skattyters eget skattetrekk gjennom fjoråret bestemmer om skattyter får restskatt eller penger til gode, er det mange som opplever at tilgodehavender er som en «gave» fra Staten, sier advokat i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) Per-Ole Hegdahl til Nettavisen NA24.

Gavefølelsen medfører at mange skattytere er lite påpasselige med å kontrollere selvangivelsen. Blendet av følelsen om å få en gave fra staten kontrolleres ofte ikke selvangivelsen tilstrekkelig med det resultat at ytterligere krav på tilgodehavender glipper.

– Ikke la deg blende av tilgodehavende på skatteoppgjøret. Sjekk alle opplysninger i selvangivelsen med kritiske øyne, og tenk for deg selv at Skatteetaten og de som leverer såkalte tredjepartsopplysninger som legges til grunn den ferdigutfylte selvangivelsen gjør stadig feil, sier Hegdahl.

BEGYNN NÅ

Fristen for å levere selvangivelsen går ut 30 april, men Reite mener det allerede nå er viktig å starte arbeidet med å sikre at du får alle fradragene du har rett på, og at alle inntekter er med slik at du unngår straffeskatt. Det er du som får straffeskatt dersom det er mangler i oppgavene fra arbeidsgiver som gir deg for lav skatt.

– For mange tar nok lett på selvangivelsen ettersom det nå både er gjennomgående god kvalitet på data som er innsamlet, og leveringsplikten er bortfalt. Ansvaret sitter du likevel med selv, og eventuelle feil kan koste deg dyrt. Faktisk kan skatten økes med 30% eller mer på beløpene du ikke har sjekket om er oppgitt, sier Reite.

TO AV TRE LEVERER IKKE

Alt for mange stoler nok på at opplysninger er korrekt, men på flere poster som fordeling av fradrag og på grunnlag for skatt på eiendom ser vi at det er mange avvik.

– Skattegrunnlaget på boligen din kan du kreve nedsatt til 30% av dokumentert omsetningsverdi, og for sekundærbolig til maksimalt 60% av dokumentert omsetningsverdi. Dersom du betaler formueskatt og kan skaffe gratis verdivurdering er dette noe du bør få sjekket opp, sier Reite.

Det er også en seiglivet myte at rentefradrag og andre fradrag bør settes på den med høyest inntekt. Bare dersom du har så lav inntekt at du ikke kan nyttegjøre deg fradraget .

– Samboere bør tenke over hvordan de ønsker å fordele rentefradrag og andre fradrag seg i mellom og komme frem til en løsning de føler er rettferdig. Alt for mange lar fradraget følge den det er satt opp på uten å ta stilling til om det er riktig for dem

VÆR ÅPEN OM ØKONOMI

Svært mange par snakker lite om status og planlegging av økonomien. Selvangivelsen er en god anledning til å ta en prat med partneren om hvordan familiens økonomiske situasjon er. Viktige spørsmål kan være om man betaler man ned gjeld, eller om den øker? Sparer man opp penger i forhold til på samme tid i fjor?

– Vi ser at alt for få par involverer hverandre i felles samtaler om økonomi, og at mange økonomiske problemer kunne vært avverget med mer åpenhet.

Her er noen viktige sjekkpunkter hvor du kan finne feil:

  • Jobbreiser er ikke registrert
  • Pendlerreiser mangler
  • Renter på private lån
  • Tap på aksjesalg
  • Fradrag for oppgradering ved salg av eiendom med skattepliktig gevinst
  • Fordeling av formue, gjeld og renter mellom ektefeller og samboere
  • Utgifter til barnehage/barnepass
  • Er verdien på bolig eller annen eiendom fastsatt som maksimalt 30% eller 60% av markedsverdi?
  • Gaver til frivillige organisasjoner og livs- og trossamfunn

Dette må du sjekke at du har mottatt, og at tallene kommer med i selvangivelsen:

Lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver

Årsoppgave fra borettslag/boligaksjeselskap/boligsameie

Pensjonsoppgave

Årsoppgave fra banker

Årsoppgave fra verdipapirforetak du har plassert penger hos

Årsoppgave fra barnehagen og skolefritidsordningen over hva som er betalt

Årsoppgave over gaver du har gitt til frivillige organisasjoner

Kommentarer til denne saken