Gå til sidens hovedinnhold

Disse bransjene trenger flere hoder

Artikkelen er over 7 år gammel

– For meg var det veldig viktig at det er lett å få en jobb etter studiene, sier maskiningeniørstudent Oda Ildahl Svendsen (24).

Det vrimlet av studenter i foajeen i Grieghallen tirsdag. De er ikke ute etter kulturelle opplevelser, men jobb – og tips om karriere.

Oda Ildahl Svendsen (24) og studievenninnen Kristin Sand Bakken (20) på maskiningeniørstudiet ved Høgskolen i Bergen er blant studentene som hadde mange potensielle arbeidsgivere å velge mellom blant de 98 bedriftene på Karrieredagen.

– POSITIV UTVIKLING

– Veldig mange av studentene jeg kjenner er opptatt av å få jobb raskt etter studiene – og helst en god jobb, sier Ildahl.

HR-rådgiver i Odfjell Drilling Sigmund Hjermann merker at tilgangen på studenter med den rette kompetansen er på vei opp.

– Det har vært en positiv utvikling. Veldig mange ingeniørstudenter kommer hit til oss og spør om råd og jobb, sier han.

– JAKTER KOMPETANSE

Konkurransen om ingeniører er fortsatt stor, sier administrerende direktør i Bergen Næringsråd Marit Warncke til BA.

– I det private næringslivet er behovet stort både for fagarbeidere og ingeniører. Selv om vi ser en viss brems i industrien nå, er det fortsatt slik at det er en utfordring for olje- og gassindustrien å få tak i tilstrekkelig kompetanse.

I en spørreundersøkelse Bergen næringsråd gjorde blant medlemsbedrifter 24. september, svarte 77 prosent at det viktigste for å styrke konkurransekraften, er tilgang på kompetanse.

– I Hordaland er det allerede en utfordring å få tak i nok gode lærere- og førskolelærere, samt helsepersonell, utenfor Bergensområdet, så der er også behovet stort fremover, sier Warncke.

Fylkesdirektør i Nav Hordaland, Anne Kverneland Bogsnes, sier det siste Næringsbarometeret viser at det er størst behov for blant annet ingeniører, salgsmedarbeidere, lærere og førskolelærere, og at det alltid er stor etterspørsel etter helse- og sosialfag.

FLERE VELGER TRYGT

– Dagens studenter er opptatt av jobbmulighetene helt fra første semester, sier Rønnaug Tveit, daglig leder ved Karrieresenteret.

– De siste årene har vi lagt merke til at flere velger det trygge og sikre. Ingeniørutdanningene har fulle hus nå. Vi ser også at lærerstudier og helseutdanninger har blitt mer populære, sier Tveit.

– For fire til fem år siden var valgene mer flyktige, og mange ville jobbe med noe internasjonalt eller innen media. Studentene følger med og ser på hva som skjer i arbeidsmarkedet.

Ifølge Tveit er HR-arbeid også en populær retning nå. Og studentene tenker tidlig fremover.

– Langt flere studenter enn tidligere oppsøker Karrieresenter og ber om veiledning tidlig i studieløpet, særlig de med utdanning som ikke er direkte yrkesrettet.

Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd, gleder seg over at Bergen nå utdanner flere ingeniører enn noe annet sted i landet.

– Utfordringen nå er å ha nok studieplasser til alle som vil ta realfag. Kompetanse er den største verdien vi har, større enn fisken og oljen, påpeker hun.

FLERE ARBEIDSLEDIGE

Andelen arbeidsledige med ingeniør- og IKT-utdanning har økt med åtte prosent hittil i år.

Til tross for at bedrifter i Hordaland sier at behovet for ingeniører er stort, har antallet arbeidsledige ingeniør- og IKT-utdannede økt med 43 personer det siste året. I september var det 242 personer i Hordaland i denne kategorien som var helt ledige.

Likevel er arbeidsledigheten blant ingeniører og IKT-utdannede bare på 1,2 prosent på landsbasis.

Også innen innen helse, pleie og omsorg har arbeidsledigheten økt med cirka åtte prosent hittil i år, men kun 1,3 prosent i denne yrkesgruppen er arbeidsledige. Blant dem som underviser, sank ledigheten med to prosent, og det er bare én prosent ledighet i denne gruppen.

–Vi ser at stillingstilgangen på mange områder går ned, det gjelder ingeniører og IKT også. Samtidig er det altså en økning i arbeidsledigheten. Vi er spente på om dette er tegn på en trend som er i ferd med å snu, men tror ikke det vil bli de store endringene i markedet nå, sier fylkesdirektør i Nav, Anne Kverneland Bogsnes.

Kommentarer til denne saken