Gå til sidens hovedinnhold

Elkjøp fikk over 500 søkere til 17 stillinger

Artikkelen er over 7 år gammel

Kampen om jobbene øker i salgs- og butikkbransjen.

– Når vi teller både elektroniske og gammeldagse søknader på papir har vi fått inn litt over 500 søkere, forteller Remi Michelsen, butikksjef for Elkjøp Gullgruven, til BA.

I forbindelse med åpningen av det nye varehuset søkte han mellom 15 og 20 medarbeidere til sin butikk. I løpet av de tre ukene i februar da stillingene var utlyst ramlet søknadene inn. Til slutt falt han ned på 17 personer, som alle skal jobbe med kundebehandling i den nye butikken. To av stillingene er heltidsstillinger, 15 er ansatt på deltid.

FÆRRE STILLINGER

Det er ikke helt uvanlig at Elkjøp mottar så mange søknader i forbindelse med stillingsutlysninger.

– Vi får veldig mange søknader og det blir bare flere og flere, sier Michelsen.

Statistikk fra NAV Hordaland viser at det var 21 prosent færre stillinger utlyst i kategorien butikk- og salgsarbeid i februar 2014 enn på samme tid i fjor. Andelen helt arbeidsledige i denne gruppen har økt med 19 prosent i samme periode.

– Det generelle bildet er at ledigheten har krøpet sakte oppover den siste tiden. Antall ledige stillinger er sunket over flere måneder. Samlet sett gir dette oss en arbeidsmarkedssituasjon der det er flere personer som søker på færre tilgjengelig stillinger, sier strategisk rådgiver i NAV Hordaland, Frode Storvik, til BA.

Tall fra SSB viser at 2000 færre var ansatt i den norske varehandelen i fjerde kvartal 2013 enn i fjerde kvartal 2012.

DYSTER FREMTID

Storvik peker på at ledigheten samlet sett likevel er relativt lav.

– Butikkbransjer er sesongbetont og svinger med etterspørsel etter arbeidskraft. I sommerperioden er det blant annet mange studenter som søker ledige stillinger. Spesielt attraktivt er stillinger som det kanskje kan la seg gjøre å kombinere med studier resten av året, sier Storvik.

Virkes medlemsundersøkelse viser at det kan bli enda større kamp om salgs- og butikkjobbene fremover.

Sammenlignet med september 2013 er det i 2014 noen flere enn tidligere som rapporterer om svakere markedsutvikling og nedbemanning.

16 prosent av medlemmene som har svart på undersøkelsen oppgir at de planlegger å redusere antall ansatte i løpet av de neste seks månedene.

PERSONLIGHETSTESTER

Når du har rundt 30 søkere per stilling kan det være krevende å plukke ut hvem som skal få jobb.

Erfaring og bakgrunn veide ikke spesielt tungt da Michelsen plukket ut laget sitt.

– Det viktigste er at personen har en personlighet som gjør at vedkommende passer inn og kan gjøre en god jobb hos oss, sier Michelsen.

Derfor er personlighetstester en viktig del av arbeidet med å velge ut de nye medarbeiderne.

– Det var veldig gøy å bli plukket ut, men jeg ble overrasket da jeg fikk vite at det var så mange søkere, forteller Øystein Fosse til BA.

Kommentarer til denne saken