Gå til sidens hovedinnhold

Fant feil hos halvparten av bedriftene

Artikkelen er over 6 år gammel

Unge jenter fikk beskjed om å kneppe opp noen knapper i blusen for å øke salget. Men de ble holdt utenfor da firmaet betalte lønningspils og fisketurer for de mannlige ansatte.

Forholdene ble avslørt av LOs sommerpatrulje, som besøkte 330 bedrifter i fylket. Formålet har vært å møte unge arbeidstakere og informere om hvilke rettigheter de har.

HELT VANVITTIG

Ungdomssekretær Vilde Stokken i LO i Bergen og omland, opplyser at hele 48,9 prosent av de 330 besøkte bedriftene hadde brudd på arbeidsmiljøloven. Det er betydelig høyere enn landsgjennomsnittet, som lå på rundt 20 prosent i fjor. Tallene for hele landet i år er ikke klare.

– Hordaland vil trekke opp snittet noe helt vanvittig, sier Stokken.

I fjor registrerte Sommerpatruljen i overkant av 20 prosent brudd hos hordalandsbedriftene. Stokken forklarer at flere og mer grundige spørsmål i skjemaet de benytter er noe av grunnen til årets store økning.

– Blant annet er det i år med spørsmål om videoovervåking av arbeidstakerne, sier hun.

LO-ungdommen har funnet flere steder der ansatte blir ulovlig overvåket av sine sjefer.

– Men slik overvåking av de ansatte skal bare skje med de ansattes godkjenning eller når det er mistanke om noe kriminelt. Og da er det politiet som skal se videoen, sier Stokken.

KNEPPE OPP BLUSEN

For øvrig avdekket patruljen manglende kontrakter og uregelmessigheter med avlønning.

– Noen fikk ikke lønn under opplæring. Andre steder jobbet unge helt ned 15-årsalderen til langt på natt, sier Stokken.

Et sted krevde også sjefen at de unge kvinnelig ansatte skulle kneppe opp blusen for å øke salget, ifølge Stokken.

På det samme stedet ble de unge kvinnene holdt utenfor da bedriften påspanderte øl og fisketur for de ansatte.

– Slike tilfeller melder vi inn til Arbeidstilsynet. Overvåkingen går vi til Datatilsynet med. Men de aller fleste er mindre brudd som blir løst på stedet.

Før Arbeidstilsynet har vurdert de enkelte bruddene, vil ikke Sommerpatruljen identifisere bedriftene. Regiondirektør Tom Knudsen i NHO er ikke fornøyd.

– Det er uheldig og selvfølgelig ikke bra når nær halvparten av bedriftene får merknader. Heldigvis er det færrest av de alvorlige tilfellene. NHO har utarbeidet enkle råd til arbeidsgivere, slik at sommervikarer får et best mulig første møte med arbeidslivet. Det er viktig at unge blir tatt vel imot og at regelverket følges, sier han.

Han har ikke grunnlag for å si hvilke typer bedrifter som har flest brudd.

– For eksempel i reiselivet, der det er mange sommervikarer, er det mange uorganiserte bedrifter. Disse når ikke NHO frem til med vår informasjon.

Kommentarer til denne saken