Han vil leie ut båten din

Gjermund Flage har klekket ut ideen om båtutleie sammen med forretningspartner Oddleif Hatlem.

Gjermund Flage har klekket ut ideen om båtutleie sammen med forretningspartner Oddleif Hatlem. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Det ligger båter for milliarder i båthavnene som nesten ikke er i bruk. Vi vil leie båtene ut til turister.

DEL

Gjermund Flage og Oddleif Hatlem i Hyllestad i Sogn har fått en lys idé:

– Oddleif flyttet til Oslo for mange år siden. I fjor sommer ringte han meg og lurte på om jeg kunne ordne en leiebåt i ferien. Den sommeren hadde vi mye kontakt, og etter hvert kom vi på dette: Alle de båtene som ligger og nesten aldri blir brukt, og drar bankrenter for eierne, tenk om vi kunne leie de ut til turister, det ville da alle tjene på?

Med forretningsadresse Hyllestad drømmer de nå om å leie ut båter langs hele Vestlandet.

– Utleieformidling av fritidsbåter er ikke uvanlig i utlandet. I Kroatia, Tyrkia og Hellas er dette stor forretning.

Nå er karene spesielt på jakt etter båteiere i Bergen, siden byen for de aller fleste turister er innfallsporten for hele Vestlandet.

RETTET MOT UTLENDINGER

En trenger ikke dra lenger enn til Danmark for å finne byråer med stor omsetting på utleieformidling.

– Men tror dere ikke folk er skeptiske til å leie ut båtene sine? Det er tross alt bokstavelig talt mange skjær i sjøen?

– Jo. Det er klart. Men for det første, så skal vi passe på at utleierne tegner en forsikring som dekker skade ved utleie. Det er en ekstra forsikring som en må ha, men kostnaden ved det er minimal, når ein ser på hva en kan tjene. Dessuten har vi, i tillegg til det norske markedet, tenkt å rette oss mot utenlandske turister, og de vil gjerne cruise inn og ut Sognefjorden, for den har de hørt om. Vi dro selv på en prøvetur inn fjorden i sommer, og skal nå legge opp en anbefalt rute med forslag til stopp. Og dét vet båtfolk: I Sognefjorden er det faktisk grenser for hvor galt det kan gå. For farvannet er stort sett veldig rent, og sjøgangen blir aldri skremmende, sier Flage.

KJEKKE EKSTRAPENGER

Sognefjord Boating, som firmaet deres heter, har fått 35 000 kroner i støtte frå Hyllestad kommune til å videreutvikle websiden sin på tre språk. Nå arbeider de med å rekruttere båteiere som kan tenke seg å leie ut båtene sine.

– Vi snakker stadig med folk som synes båten koster dem for mye, som har prøvd å selge, men som ikke får en pris de kan selge for. For disse kan ti-femten tusen i uken om somrene bli veldig kjærkomne penger, sier Oddleif Hatlem.

Artikkeltags