Gå til sidens hovedinnhold

Hele Walde-konsernet er i fare

Artikkelen er over 7 år gammel

150 står uten jobb etter konkurser i to Walde-selskap. Nå forhandler brødrene Håkon og Rolf Nesheim med banken for å redde boligvirksomheten i Walde Gruppen.

Tirsdag ble det åpnet konkurs i Walde Entreprenør AS og Walde Byggevare AS.

– 150 ansatte står uten jobb foreløpig, sier Walde-direktør og hovedaksjonær Håkon Nesheim til BA.

Hovedselskapet Walde Gruppen AS er eid 75 prosent av administrerende direktør Håkon Nesheim og 25 prosent av broren Rolf Nesheim.

Eierne varsler at flere av de øvrige selskapene i Walde Gruppen vil begjære oppbud eller anmode om akkordforhandlinger.

HÅPET LEVDE LENGE

Størst spenning knytter seg til Walde Bolig, der 20 årsverk risikerer å gå med i dragsuget. Det ventes en avklaring innen kort tid.

– Vi er i forhandlinger med bankforbindelsen. Forhåpentligvis får vi laget en redningsplan og kan fortsette med boligvirksomheten, sier Nesheim.

Han forklarer at Walde-konsernet de siste årene har tapt mye penger på byggevarer og entreprenørvirksomheten.

I forsøket på å redde disse virksomhetene har problemene forplantet seg til andre deler av konsernet.

– Som eiere og ledelse har vi sammen med de ansatte jobbet knallhardt for å bevare store deler av virksomheten som er bygget opp, og hadde tro på det helt til det siste.

– Dypt beklagelig, sier han om at ledelsen så seg tvunget til å begjære oppbud.

STANSER PROSJEKTER

Konkursrammede Walde Entreprenør har flere pågående byggeprosjekter som har stanset helt opp, blant annet kirken i Knarvik.

Også Walde Bolig, som foreløpig ikke er konkurs, har flere pågående prosjekter.

Ifølge Nesheim er det kun ved Mjåtveitmarka, Soltunet og Eidsvågsneset byggearbeidene er i gang. Dette arbeidet stanser opp inntil videre i påvente av en avklaring.

Walde Bolig har i all hovedsak benyttet Walde Entreprenør som hovedleverandør.

Walde Entreprenør er et av Hordalands største byggefirma. Selskapet har, ifølge oppbudsbegjæringen, 136 ansatte. Bedriften har spesialisert seg på oppføring av boliger og næringsbygg i Nordhordland, Bergen og omegn. Walde Byggevare er på sin side tilknyttet Byggmakker og leverer alt innen trelast og byggevarer. Byggevarehuset på Mjåtveit på Frekhaug ble bygget i 2009, og hadde 37 ansatte ved konkursåpning.

130 MILLIONER I GJELD

Bostyrer avgjør hva som skal skje i forhold til rettighetene og forpliktelsene disse selskapene har, opplyser Nesheim.

Videre opplyser han at konkursene skyldes en alvorlig og kritisk likviditetssituasjon. I fjor hadde konsernet et negativt årsresultat på 17,4 millioner kroner.

I kjennelsene fra Nordhordland tingrett fremgår det at de konkursrammede selskapene har oppgitt en samlet gjeld på cirka 130 millioner kroner.

«Skyldneren antas å være ute av stand til å dekke sine forpliktelser etter hvert som de forfaller og betalingsvanskene er ikke av forbigående art», står det i kjennelsene. Nesheim-brødrene beklager konsekvensene konkursene får for ansatte, kunder, leverandører og andre samarbeidspartnere.

– Svært trist. Det er en spesielt dårlig nyhet for de ansatte, deres kunder og underleverandører, sier Meland-ordfører Nils Marton Aadland til BA.

Ordføreren og kommunen arbeider med å skaffe seg oversikt over hvilke konsekvenser konkursene vil få.

– Mitt håp er at de ansatte snarest får nytt arbeid, og at konsekvensene for kunder og underleverandører blir minst mulig, sier Aadland.

Kommentarer til denne saken