Gå til sidens hovedinnhold

Her er puppekongen fra Paradis

Artikkelen er over 7 år gammel

Få har sett flere bryster og tjent mer penger på dem enn denne mannen.

– Jeg er en psykolog med kniv, sier overlege og mangemillionær Tom Inge Ørner (56) fra Paradis i Bergen.

Selv anslår Ørner at han har gitt nesten 5000 kvinner større bryster.

I dag er 56-åringen den privatpraktiserende plastikkirurgen med lengst erfaring i Bergen.

– Jeg selger ikke lykke, men mange av dem som har vært hos meg har nok fått bedre livskvalitet, sier fembarnsfaren.

– DE ER ALDRI HELT LIKE

Under den hvite legefrakken er han pent antrukket med lyseblå skjorte. Hans egen kropp har foreløpig ikke gått gjennom en eneste kosmetisk operasjon.

Kontoret på Nesttun er spartansk innredet med en undersøkelsesbenk og et stort speil. I bokhyllen bak ham står en skål med silikonproteser av forskjellig størrelse.

– Bryst er ikke tvillinger, men søstre. De er aldri helt like, og det henger kvinner seg opp i, sier han og smiler.

Det er nå 18 år siden han startet opp Klinikk Bergen på Nesttun som tilbød kosmetisk kirurgi.

– Den gangen var det bare én til som drev privat i Bergen, Dr. John Nordgaard, men han er nå gått inn i pensjonistenes rekker.

SKULLE EGENTLIG FIKSE BEN

Egentlig var det ortoped Ørner skulle bli.

– Jeg skulle jobbe med bruddskader. Som ung lege var det utrolig gøy å løpe rundt i gangene på Haukeland. Vi så på røntgenbilder og fikk pasienter på bena igjen i en fart. Problemet var at spesialistutdanningen var så altfor lang.

Han begynte med plastikkirurgi, og jobbet med brannskader, rekonstruksjon av bryst, medfødte misdannelser og håndkirurgi.

– Jeg bestemte meg for å ta et år fri og hospiterte ved en rekke privatklinikker som drev kosmetisk kirurgi i Brasil, USA, England, Belgia, Frankrike, Sverige og Finland.

Han ble tiltrukket av den private settingen.

– De var genuint opptatt av service og at pasientene skulle bli fornøyde. Samtidig hadde legene er veldig sterkt eierforhold til det de drev med.

SATSET PÅ «GALSKAP»

Da Ørner kom tilbake til Haukeland, var han som en duracell-kanin.

– Jeg var klar for alt, men fikk ingen oppgaver. Dessuten følte jeg meg underkastet et system jeg ikke trivdes i.

Løsningen ble å starte opp sin egen lille private klinikk.

– Galskap egentlig, men jeg hadde med meg en investor fra Sveits som jeg hadde truffet på min ferd. Ring meg, så skal vi lage noe sammen, sa han, og det gjorde jeg.

Ørner lånte penger i banken og leide et lokale på Nesttun. Han signerte en 30 års husleiekontrakt, og kjøpte alt det kirurgiske utstyret i Tyskland. Klinikken kom i en container, og ble montert i løpet av en helg.

– Vi brukte 20 prosent av budsjettet vårt på markedsføring av snorkeoperasjoner, fettsuging, brystoperasjoner og hårtransplantasjon.

ULIKE BEKYMRINGER

– Alle rundt meg var så bekymret for at jeg ville gå konkurs, men det jeg var redd for var at jeg kom til å ødelegge ansiktet eller brystet til kvinnene jeg opererte. Riktignok hadde jeg hospitert en rekke steder. Jeg hadde sett på hvordan de gjorde det, men jeg kunne ikke håndverket slik jeg kan i dag, sier Ørner.

Han visste heller ikke om kosmetisk kirurgi ville slå an i Bergen.

– En kirurg i Stockholm overbeviste meg. Han sa: Tenk på alle kvinnene som har fått barn og ønsker å fikse brystene. Hvor mange hadde takket ja dersom det hadde vært helt ufarlig og helt gratis? Da skjønte jeg at mange ville velge å bli operert, selv om det er en liten risiko ved det, og det koster penger.

MANGEMILLIONÆR

Klinikk Bergen ble stadig større. Etter hvert fikk Ørners bedrift avtale med Helse Vest for å gjennomføre andre typer kirurgiske inngrep.

– Vi kunne tjene gode penger på at det var kø ved offentlige sykehus for å få utført mandel- og snorkeoperasjon. Senere fikk vi avtaler om øre-nese-hals-inngrep og ortopedi.

I 2008 valgte Ørner å selge Klinikk Bergen til Teres Medical Group for 55 millioner kroner. Han fulgte selv med, og var lenge ansvarlig for den kosmetiske plastikkirurgien ved Teres Bergen.

I fjor sto han oppført med over 15 millioner i inntekt og 14 millioner i formue.

– Jeg tjener ikke så mye på å fikse pupper og løfte øyenlokk. Forklaringen er at jeg har tatt ut utbytte av holdingselskapet mitt.

– VIKTIGST Å HA DET GØY

Ørner sier at for ham er ikke penger noe drivkraft til å ta viktige valg i livet.

– Selv om det høres idiotisk ut: Det viktigste for meg har alltid vært å ha det gøy på jobb.

– Jeg selger en drøm og oppfyller samtidig en forventning. Vi må huske på at subjektive opplevelser ikke er det samme som objektive opplevelser. Vakre kvinner med flotte bryster kommer til meg og sier at de vil opereres. Jeg kan oppfordre kvinnene til å bruke pengene sine på noe annet, men samtidig må jeg ta dem på alvor. Jeg må prøve å skjønne hvorfor og om de virkelig vil gå gjennom en kosmetisk operasjon.

– Avviser du noen?

– Jeg avviser noen få. Dersom de er usikre, råder jeg dem til ikke å gjennomføre operasjonen. En kvinne godt opp i årene kom til meg og sa: Før var jeg en kvinne som folk sendte begjærende blikk. Det blikket vil jeg ha tilbake. Noe slikt kan ikke jeg stå som garantist for.

Han mener selv at han ikke har gjort så mye galt etter snart 20 år som plastikkirurg.

– Jeg har selvfølgelig opplevd at mine pasienter har fått komplikasjoner i etterkant. Sett i ettertid er det noen kvinner som kanskje ikke burde vært operert, men det går mer på dere subjektive forventninger. Nå er jeg blitt ganske god til å sile ut de pasientene jeg ikke klarer å oppfylle forventningene til.

– KVINNENE FÅR SELVTILLIT

Men mange av kvinnene blir, ifølge Ørner, veldig fornøyde.

– Det er kvinner som nå tør å gå på stranden med familien. De tør å kle av seg foran ektemannen, og har fått selvtilliten tilbake. Når pasienter kommer og sier at de har fått et nytt liv, da føler jeg at jeg har gjort noe bra. Da tenker jeg: Yes!

– Poenget er at vi lever bare ett liv, som vi bør være veldig fornøyd med. Dersom jeg kan bidra til øke livskvaliteten, ser ikke jeg noe galt i det, sier Ørner, og påpeker at i forrige uke fikk han en stor kake av en 80 år gammel dame som hadde fått løftet øyenlokkene.

Ørner sier at han bare har truffet én kvinne som har valgt å få større pupper fordi hennes ektemann ønsket det.

– Menn skjønner ikke at kvinnene gjør det for sin egen del, og for venninnene, sier Ørner.

Han forteller om en meget vakker dame fra Haugesund som skulle brystopereres. Natten før hun skulle opereres, kranglet hun i flere timer med sin ektemann fordi han trodde hun var utro. At hun gjennomførte operasjonen for en annen mann.

Det stemte ikke.

KOMMER TILBAKE MED DØTRENE

56-åringen forteller at den kosmetiske kirurgien har forandret deg mye de siste 20 årene.

– Før skulle folk se operert ut, men i dag skal kvinnene se friske og sunne ut. Målet er å få kommentaren: Du holder deg jævlig godt.

Nå opplever Ørner at kvinner som har vært hos ham tidligere, kommer tilbake med sine døtre.

– De er imot at datteren at skal operere brystene sine, men skjønner innerst inne at hun er sin mors datter, selv om ikke datteren vet at hun har operert.

FLERE SNAKKER ÅPENT

Han påpeker at folk i dag er mer åpne om kosmetiske operasjoner enn tidligere.

– Flere snakker om det, flere tenker på det og flere gjennomfører en kosmetisk operasjon. Fortsatt er antallet som velger å gjennomføre denne type operasjoner ganske lite, men jeg har inntrykk av at folk ikke fordømmer på samme måte som de gjorde tidligere.

– Hvor gammel må du egentlig være for å få brystforstørrelse?

– Vi har 18 års aldersgrense, men ingen øvre aldersgrense. Det handler om medisinsk risiko og om kvinnene faktisk oppnår noe, sier Ørner.

Han tar frem Iphonen og viser meg et bilde av skilt hvor det er gravert inn: Age is a matter of feeling, not years.

Kommentarer til denne saken