Jobber gjerne 24 timer i døgnet

ÅRETS FORRETNINGSKVINNE: ? Jeg har verdens beste jobb, sier Karin Lampe, som eier firmaet Travel Design, som spesialiserer seg på gruppereiser.

ÅRETS FORRETNINGSKVINNE: ? Jeg har verdens beste jobb, sier Karin Lampe, som eier firmaet Travel Design, som spesialiserer seg på gruppereiser. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Har hun tid til overs, løper hun like godt maraton.

DEL

– Det handler om å tørre og ta de utfordringene du blir gitt.

20. april ble Karin Lampe (44) kåret til Årets forretningskvinne under den årlige Damemiddagen på Hotell Norge.

– Jeg var både beæret og glad da jeg fikk vite at jeg var nominert, sier Karin Lampe, som satte stor pris på hederen.

MØHLENPRIS

Hun tar blidt imot BA i de lyse lokalene til Traveldesign i Industrihuset på Møhlenpris.

Traveldesign er firmaet hun startet som 34-åring og i dag er en av Norges største rene gruppereisearrangør. I dag har hun tolv ansatte, en i Oslo og elleve i Bergen.

– Mange har vel sånne tanker om «kanskje skulle jeg ha drevet med noe annet», men det har jeg aldri hatt. Jeg stortrives med faget mitt.

Etter fullført videregående i 1986 («beste russeåret ever!») gikk veien videre til Reiselivsakademiet og Markedsføringsskolen.

Etter et år som lærervikar på sin gamle barneskole på «Møllaren», begynte Karin Lampe å jobbe for Plusreiser i 1988. Her jobbet hun til sammen ti år, hvorav de tre siste som administrerende direktør.

Så gikk ferden videre til Star Tour, der hun åpnet og drev kontoret på Torgallmenningen i fem år.

Karin Lampe rister på hodet over at hun i en alder av 44 allerede har nesten 25 års erfaring fra bransjen.

– Av og til er jeg ikke helt sikker på om det er et pluss eller minus. Kanskje jeg skal begynne si at jeg har «over ti års erfaring» i stedet?

Traveldesign har cirka 10 000 reisende hvert eneste år og de arrangerer mest av alt turer til storbyer i Europa og verden for øvrig, med gruppestørrelser fra ti personer og oppover.

– Det største oppdraget vi har er å sende 700 mennesker på konferanse i Dubai.

Reisemål som Svalbard og New York har blitt populære mål for firma- og gruppereiser. Lampe må kjenne alle reisemålene godt, for å kunne tilby kundene det lille ekstra, i form av en god restaurant, bra hoteller og så videre. Hun er ikke bekymret for å bli utkonkurrert av alle mulighetene som finnes på internett.

– Når du skal bestille fly, hotell og restauranter til så mange, er det en rekke ting du rett og slett ikke får gjort på nett. I tillegg til alle de små viktige detaljene blir logistikk også en viktig del av vår oppgave.

– Antall reisedøgn kan variere veldig. I fjor hadde jeg cirka 40. Jeg vil anslå at jeg er i utlandet 15–20 ganger i året og resten er innenlands.

Traveldesign har gått i pluss allerede fra starten. De første to årene brukte Lampe og hennes (den gang) tre ansatte et av soverommene i rekkehuset hennes.

– Det var en smule spesiell dag da det sto på forsiden i BA at jeg hadde omsatt for 25 millioner fra soverommet, sier Karin Lampe og rister på hodet og bedyrer at hun kan le av det hele i dag.

– Jobben min gjør at jeg får oppleve helt eksepsjonelle ting. I forrige uke var jeg på avslutningsmiddag i ankomsthallen på Ellis Island utenfor New York, et uforglemmelig reiseminne.

BERGEN

Karin Lampe er eldst av fem søsken og født og oppvokst på Møhlenpris. Hun er svært takknemlig for at foreldrene ga henne en flott barndom, med troen og tryggheten i seg selv. I fjor mistet hun sin far brått. Savnet er sterkt.

– Han døde i Spania og det var en veldig spesiell reise å ta han med hjem igjen. Det å miste en forelder er en tung milepæl i livet. Det blir mye ettertanke.

Hun blir stille et øyeblikk.

– Det er jo slikt som skjer med våre foreldre, men som du rett og slett ikke tenker på før det er for sent. Jeg sier det til alle rundt meg «ikke glem å ta vare på tiden med foreldrene dine».

Moren er i dag pensjonist etter 40 år som lærer på Krohnengen og bor fremdeles på Møhlenpris.

– Jeg kan aldri flytte fra Bergen, det har aldri vært et alternativ. Jeg må være nær familien.

Etter at hun startet firmaet for ti år siden har hun født to barn, Margrethe (9) og Sølvi (5). I tillegg hadde hun og mannen Gunnar sønnen Emil (13) fra før.

– Du kan si det sånn at permisjonstid er en ganske ukjent ting for oss. Ungene har vært mye med på jobb og det har gått helt greit. I tillegg har vi hatt god hjelp av familien og en skjønn «dadda» som fulgte oss i flere år.

Karin Lampe ser seg rundt i det store kontoret. Den ene veggen er dekorert av fargerike blader, på den andre veggen henger fire bilder av yndlingskunstneren Ingri Egeberg.

– Hva gjør det om det står en barnevogn i hjørnet her, eller ungene blir med på noen møter?

ORGANISERT

Bedriftslederen forteller at hun har vært svært bevisst på å organisere livet slik at hun får tid sammen med barna sine.

Om det gjør at hun står opp tidlig for å få noen jobbetimer før de står opp, eller noen sene nattetimer etter de har lagt seg, så går det helt greit.

– Det er jo bare meg selv det går ut over, ler hun.

– Jobben min er altoppslukende, men til tross for at jeg som alle kvinner har til tider dårlig samvittighet, mener jeg at det er mulig å kombinere jobb og familieliv.

– Jeg hørte en gang at «den største sjansen du kan ta, er å ikke ta noen sjanse». Det synes jeg var veldig klokt. Ikke la deg stoppe og ta heller imot de utfordringene du blir gitt.

Flere av hennes ansatte er også småbarnsforeldre. Derfor har hun innrettet arbeidstiden slik at alle begynner klokken ni og er ferdig klokken fire.

– Det er utrolig hva den ekstra timen betyr om morgenen, det å ikke slippe av ungene nærmest «midt på natten» når de skal på skolen og i barnehagen.

I september og oktober, Traveldesigns høysesong og tiden der de tar inn halvparten av årsomsetningen, er det ingen som går hjem klokken fire.

– Da sitter vi den tiden det tar å bli ferdig og det er noe jeg forventer. Til gjengjeld har vi også fri hver jul og påske.

Tonen mellom medarbeiderne er gemyttlig og god. Sjefen viser frem en bag full av parykker og forteller at det er «utrolig hva som kan skje når en valser litt rundt i en parykk».

– Vi legger vekt på å ha det kjekt når vi er på jobb. Ved spesielle anledninger serverer vi gjerne litt vin i lunsjen. Vi går på kino og på fjellet sammen. I fjor fikk vi med oss fem av syv fjelltopper rundt Bergen. I å satser vi på alle.

MARATON

Etter å ha prioritert jobb og familie i de siste 20 årene tok Karin Lampe en stor beslutning i 2010 og la seg i hardtrening for å kunne løpe maraton i Medoc.

– Min søster sa «skal du løpe maraton? Du som aldri har løpt etter bussen en gang!», ler hun hjertelig.

– Det er noe av det jeg kanskje er stoltest av å ha gjort, forteller 44-åringen om det elleville 42,195 kilometer lange løpet der deltakerne er utkledd og kan stoppe opp for å drikke vin på et tyvetall vingårder underveis.

– Det våget ikke jeg, smiler Lampe og forteller at nå ligger hun i hardtrening før årets løp som skal gå i september, denne gangen inkludert vinstopp.

– Det er utrolig positivt å ha et mål og jeg både gleder og gruer meg. Jeg har stort sett jobbet og «sittet i sofaen» de siste 20 årene og kjente at nå måtte jeg ta meg sammen.

Karin Lampe omtaler seg som «treig og seig», men fullføre skal hun. Helst på bedre tid enn i fjor, da hun var to minutter og tolv sekunder fra å komme over makstiden.

– Det sies jo at når du er ferdig med halvmaratonen er hodet det viktigste du kan ha med deg. Det er noen ganger underveis jeg tenker «hvorfor gjør jeg dette», men det er en sånn fantastisk opptur når du er ferdig.

Karin Lampe er også en ivrig samler av 1950-, 60- og 70-talls design og interiør. Hun tråler eBay, brukt- og antikvitetsbutikker etter nye funn og vil helst ha ting som kan brukes og ikke bare stå på utstilling.

– Aberet med denne lidenskapen er at skapene blir fulle og jeg fikk klar melding fra min kjære i dag.

OVERRASKELSE

For to år siden bestemte Karin Lampe seg for at nå var tiden inne for å gifte seg med sin samboer og far til deres tre barn. Men i stedet for å planlegge i lang tid på forhånd lot hun like gjerne bryllupet komme som en overraskelse for sin kjære.

– Gunnar visste ikke at vi skulle gifte oss før to timer før det skulle skje, ler hun og forteller at hun bestemte seg for å gifte seg i august og datoen for bryllupet var i september.

Anledningen var at samboeren hadde bursdag og han var hellig overbevist om at han skulle få fallskjermhopp i gave.

Karin Lampe hadde alliert seg med en venninne som hentet ham hjemme og kjørte rundt i to timer. Den vordende bruden fikk i mellomtiden antrekk og hår på stell for seg selv og barna som var ganske overrasket over hva som skulle skje.

– Gunnar sin tur endte opp i en brudebutikk i sentrum, der ventet familie og forlovere og smokingen hang klar.

Deretter gikk turen til Tinghuset, der de to endelig ble smidd i hymens lenker, foran familie og venner. Karin Lampe innrømmer gjerne at hun hadde noen skrekkblandede øyblikk underveis:

– Dette var «once in a lifetime» og jeg var veldig nervøs for om jeg skulle få dette til uten å bli oppdaget. Det var en hel logistikk de siste ukene med brudekjole, klær til barna og ikke minst utstyr til brudgommen. Dessuten skulle jeg ordne både fest og underholdning.

Før bryllupet informerte hun kun en ganske liten krets om hva som skulle skje. Enkelte spurte: « har du tenkt på at han kan si nei!».

Hun smiler rolig og konstaterer:

– Da svarte jeg bare «nei, det kommer ikke til å skje».

Artikkeltags