Lån er ikke nok

Sosiologistudentene Marie Solberg Hjermann (t.v.) og Ava Sadeghi har valgt en ulik tilnærming til økonomien under studietiden. -?Jeg har kjøpt leilighet og jobber seks til åtte dager i måneden, forteller Ava. Marie jobber bare i feriene og leier leilighet sammen med kjæresten sin. -?Jeg prioriterer tid til studier og trening, sier hun.

Sosiologistudentene Marie Solberg Hjermann (t.v.) og Ava Sadeghi har valgt en ulik tilnærming til økonomien under studietiden. -?Jeg har kjøpt leilighet og jobber seks til åtte dager i måneden, forteller Ava. Marie jobber bare i feriene og leier leilighet sammen med kjæresten sin. -?Jeg prioriterer tid til studier og trening, sier hun. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Studenttillitsvalgte overrasket over hvor mange studenter som jobber ved siden av studiene.

DEL

Seks av ti studenter i Bergen jobber ved siden av studiene. Nesten fire av ti jobber ti timer eller mer i uken.

–Heltidsstudenten er død, sier Anders Kvernmo Langset, leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen (HiB).

–Vi er overrasket over at så mange som seks av ti studenter jobber ved siden av studiene, sier han.

NI AV TI HAR LÅN

Tirsdag ble resultatene av en fersk undersøkelse om studentenes økonomiske hverdag presentert. Den er gjennomført av studentparlamentene ved Universitetet i Bergen, HiB og Handelshøyskolen, i samarbeid med Sparebanken Vest og Eiendomsmegler Vest. Cirka 4000 studenter har svart.

53 prosent av studentene har halvparten eller mer av inntektene sine fra studielånet, men bare ni prosent har all inntekten sin fra Lånekassen. Halvparten av studentene sier de får noe økonomisk støtte fra familien.

–Undersøkelsen viser at de fleste studentene har en økonomi som går rundt, men ikke mer enn det. Får de uforutsette utgifter, sliter de. Mange må jobbe ved siden av studiene, men de færreste har likevel mulighet til å legge seg opp sparepenger, fastslo seniorkonsulent Alf Holmefjord i Sparebanken Vest, etter å ha lagt frem undersøkelsen.

BEKYMRET FOR KVALITETEN

45 prosent av studentene jobber minst fem timer i uken, hvorav seks prosent jobber 20 timer eller mer. Dette bekymrer studentrepresentantene.

–Det forventes at vi bruker en full arbeidsuke på studiene. Likevel går strykprosenten ned. Det får oss til å tenke at det kan være et tegn på at studiekvaliteten går ned, sier Livar Bergheim, leder for studentparlamentet ved UiB.

–Det er greit at studenter jobber, men det bør være et valg, tilføyer Langset.

Nesten halvparten av studentene mener stipendandelen på studielånet bør økes, mens en av fire vil ha høyere lånebeløp.

– Vårt krav et er at studiestøtten økes til 1,5 ganger grunnbeløpet, altså cirka 119 000 kroner året, sier Langset.

–BØR FÅ TJENE MER

–Jeg hadde ikke klart meg på studiestøtten alene.

Ava Sadeghi (22) studerer sosiologi ved Universitetet i Bergen og har valgt å kjøpe leilighet. Boligutgiftene hennes er på 8000 kroner i måneden. I snitt får en student utbetalt 9800 kroner i måneden i lån og stipend.

–For å få det til å gå rundt, jobber jeg i snitt seks til åtte kvelder i måneden på en restaurant, sier Ava.

Studievenninnen Marie Solberg Hjermann (22) jobber derimot bare i feriene.

–Jeg lever på oppsparte midler og lånet. Jeg og kjæresten min betaler 5000 kroner i måneden hver i husleie. Det går greit, men særlig på slutten av semesteret er det tøft å klare seg, sier hun.

VIL HA UTVIDET SØTTE

Begge mener studiestøtten burde utvides til elleve måneder.

–Slik det er nå får vi ikke lån for juni, selv om vi har eksamener og ikke kan jobbe hele måneden, sier Marie.

–Jeg mener inntektsgrensen burde fjernes. Nå får jeg stipend omgjort til lån fordi jeg tjener for mye, men må jobbe så mye som jeg gjør for å klare meg, sier Ava.

Artikkeltags