Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer streikesvaret fra 90.000 lærere

Artikkelen er over 6 år gammel

I dag blir det klart om titusener av lærere i Utdanningsforbundet skal streike mot den nye arbeidstidsavtalen. Uravstemningen er avsluttet. Klokken 12 blir resultatet offentliggjort.

I går kom beskjeden fra Norsk Lektorlag om at de hadde vendt tommelen ned til avtalen, og at lektorer fra flere skoler kommer til å bli tatt ut i streik etter sommerferien. I dag kommer svaret fra organisasjonen som organiserer flest lærere – Utdanningsforbundet.

Uravstemningen er for lengst avsluttet, men resultatet blir først offentliggjort av Riksmekleren klokka 12 onsdag. Leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund har for lengst tatt ut sine medlemmer i streik og sier hun nå håper at titusener av medlemmer i Unio-forbundet slutter seg til kampen.

Også Musikernes Fellesorganisasjon er også ute i streik, etter å ha avvist meklingsresultatet i slutten av mai.

De tre forbundene som allerede har bestemt seg for å streike representerer til sammen 18.500 medlemmer. Hvis flertallet i Utdanningsforbundet stemmer nei i uravstemningen og mange nok har deltatt til at den blir bindene, kan konflikten resultere i at over 100.000 lærere kan bli tatt ut i streik.

Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid. I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

En eventuell streik bryter tidligst ut i neste uke, da et streikeuttak har fire dagers frist. Deretter kommer nok folk flest – og ikke minst elevene – til å merke særdeles lite til den. Skoleferien har begynt, og den varer i nesten to måneder.

Kommentarer til denne saken