Gå til sidens hovedinnhold

Sykehjem ble nektet ny turnusordning

Artikkelen er over 7 år gammel

Ansatte på Ladegården sykehjem ville jobbe lengre vakter i helgene for å gjøre det bedre for beboerne. Fagforbundet sa nei. Nå har sosialministeren kastet seg inn i debatten.

Ladegården sykehjem i Bergen søkte i fjor Sykepleierforbundet og Fagforbundet om å prøve en alternativ turnusordning på demensposten, der turnusen inneholdt jobbing hver fjerde helg i stedet for hver tredje.

Til gjengjeld skulle jobbhelgene innebære 13 timers arbeidsdager. Samtidige ansatte stilte seg bak forslaget, skriver Dagens Næringsliv.

Sykepleierforbundet godtok turnusen. Fagforbundet sa nei.

INSPIRERT STATSRÅD

– Det er veldig spesielt at vi ikke får prøve dette. Ved at de faste går langvakter i helgene, vil vi få bedre fagkompetanse. For demente beboere er det dessuten en fordel at de samme er på vakt hele dagen, sier sykepleier og avdelingsleder Kjersti Tollefsen ved demensavdelingen til avisen. Flere av hennes kolleger har nå meldt seg ut av Fagforbundet.

– Å ha ordinært arbeid i 13 timer er langt utover det som er og som skal være det normale i norsk arbeidsliv. Vår godkjennelse av lignende søknader referer seg til bestemmelsen om arbeid av passiv karakter. Det er ikke tilfellet her, sier rådgiver i Fagforbundet Bernt Vederhus om avslaget.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) besøkte onsdag Ladegården sykehjem. Der fikk han en innføring i prøveordningen med alternativ arbeidstid. Han fikk også møte ansatte med avdelingen der man har søkt om lange vakter i helgene.

Han sier at han er inspirert etter samtalen med de ansatte.

– Vi vil jobbe for å få til mer fleksbile arbeidstidsbestemmelser. Den alternative arbeidstidordningen kan øke flere utfordringer i helse- og omsorgssekstoren, blant annet utstrakt brukt av deltidsstillinger, ufaglært arbeidskraft og høyt sykefravær, sier statsråden.

– BESØK LADEGÅRDEN

Han sier at regjeringen vil jobbe for å myke opp arbeidstidsbestemmelsene, og at de ønsker å gjennomgå arbeidsmiljøloven.

– Jeg har stor respekt for partene i arbeidslivet, men Fagforbundet sentralt bør ta seg en tur til Ladegården sykehjem, og ta en prat med de ansatte her, sier Eriksson.

Kommentarer til denne saken