Gå til sidens hovedinnhold

UiB-rektorens høyre hånd

Artikkelen er over 7 år gammel

Fagforeningen mener han får unormal høy lønn.

Venstres gruppeleder i bystyret, Erlend Horn, er ansatt som personlig rådgiver for rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen.

– Det var et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Jeg begynner 1. januar. Da er jeg ferdig i vikariatet mitt som gruppeleder for Venstre i bystyret. Da kommer Julie Andersland tilbake fra svangerskapspermisjon, sier Horn.

VIL FÅ SIN HABILITET VURDERT

Horn forteller at han jobbet frivillig for Olsen under rektorvalgkampen i år.
– Det var slik vi ble kjent med hverandre. Jeg bidro med mine råd og innspill. I etterkant kom han og spurte om jeg var interessert i en jobb, forklarer Horn til BA.

Han ser ingen problemer med at han som bystyrerepresentant skal jobbe fulltid for UiB-rektoren.
– Jeg er klar over at det kan dukke opp saker som omhandler UiB. I disse sakene må jeg selvfølgelig få min habilitet vurdert. Men det er ikke unikt at bystyrerepresentanter får sin habilitet vurdert på bakgrunn av jobben sin, påpeker Horn.

Det var UiBs internavis På Høyden som først skrev om saken.

HALV MILLION I LØNN

Rektor Olsen får nå kritikk for å tilby Horn unormal høy lønn. Horn er plassert i lønnstrinn 58, som er det høyeste en førstekonsulent kan ha. Det vil si 481 900 kroner året.

– Jeg synes dette er unormalt høyt, og det sender ut litt ukloke signal. Det er ikke en god prosess når noen kommer fra utsiden og får høyere lønn enn de som skal lære vedkommende opp, sier Randi Heimvik fra fagforeningen Parat til På Høyden.

Nå vil fagforeningen ha ansettelsen opp i forhandlingsutvalget.

I utgangspunktet er Horn ansatt for et halvt år.

– Det kan være aktuelt med videre engasjement, sier Horn.

ANSATT I SEKS MÅNEDER

Flere fagforeningsledere har også reagert på at rektor har ansatt en rådgiver uten at stillingen har blitt lyst ut, selv om dette formelt er lovlig.

– Det er jo rart at rektoren bare trenger rådgiver et halvt år, sier Heimvik til På Høyden.

Rektor Olsen er tydelig på at stillingen kommer til å bli lyst ut dersom det skal bli aktuelt med en fast stilling. Han forklarer at grunnen til at Horn har fått så høy lønn, er at han kommer fra en langt bedre betalt stilling i kommunen.

Horn mener at jobben kan sammenlignes med å være politisk rådgiver for byrådet.

– Rektoratet har signalisert at både mediestrategi og taleskriving blir viktige oppgaver, sier Horn.

Kommentarer til denne saken