Unngå musearm med lurt program

Pass på å ta pauser for å unngå musearm.

Pass på å ta pauser for å unngå musearm. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

29. februar er ikke bare skuddårsdag, det er også den internasjonale musearmdagen.

DEL

Stress på jobb betyr ofte at vi glemmer å ta pause fra dataskjermen, skriver Teknofil.no. Bra det finnes programmer som passer på oss.

Mange av oss har et høyt tempo på jobb, med for mye å gjøre på for få timer. Så selv om vi vet godt at pauser er viktig og godt for både kropp og sinn, er det vanskelig å bare legge fra seg alt uten at noen passer på. Og der vi sitter bøyd over tastaturet hele dagen er det vel heller sjelden sjefen kommer bort og passer på at vi tar de pausene vi både trenger og har krav på.

At vi igjen sitter med ømme skuldre og en vond arm på bussen hjem er også noe som lett blir glemt til neste dag.

TA FEM

Repetitive Strain Injury (RSI) kalles gjerne musearm på norsk, og er en lidelse som sitter i sener, muskler og ledd. Av naturlige årsaker rammer den en del av oss som sitter mye foran PC-skjermen, ettersom vi i praksis ikke bruker kroppen nok. De viktigste triksene til å forebygge dette er å bruke tekniske hjelpemidler (som andre typer tastatur eller mus), ta dugelig med pauser og få inn noen fysiske øvelser eller skikkelig trening.

Dette høres jo vel og bra ut, men når det gjelder de to siste punktene er det ikke alltid så lett. Du kan selvfølgelig sette alarm på klokka og legge fram et ark med skulderøvelser, men så var det bare det med å skrive et lite avsnitt til da... og ett til.

Workrave er et program for Linux og Windows som passer på at det ikke er noen unnasluntring fra dine sårt tiltrengte pauser. Enkelt og greit forklart er det tre nedtellingsur som teller ned til hver sin type hvil - mikropauser som skal være korte og hyppige, hvilepauser som er mer i retning av kaffe-og-do-pause. og det siste uret skal prøve å begrense hvor mange timer du sitter foran skjermen totalt (ikke noe for dere arbeidsnarkomane altså).

Alle disse nedtellerne kan du fritt slå av eller gjøre om, noe som er bra siden mikropauser originalt er satt opp som et halvt minutts pause hvert tredje minutt - noe som lett oppleves som litt masete. Du kan selvsagt utsette eller hoppe over pausene, men du blir fremdeles mast på, noe som jo er litt av poenget.

Forresten, hvis du er borte fra PC-en vil Workrave regne med at du har naturlig pause, og avhengig av varigheten på denne vil den utsette eller starte om nedtellingen til sine pauser.

Workrave er gratis og lett å konfigurere etter ditt eget ønske, les mer på programmets hjemmeside.

Har du Mac? Sjekk ut AntiRSI, som er helt i samme bane.

Artikkeltags