Til sammen syv tonn med vestlandske tradisjonsvarer ble mandag sendt med seilbåt over Nordsjøen.

På mandag ble den nederlandske seilbåten «Tres Hobres» lastet med tømmer fra Osterøy og tradisjonsmat fra Vestlandet.

TO UKER PÅ SJØEN: Om to uker skal de være fremme ved Den norske sjømannskirken i Cardiff, Wales.

Tømmeret fra Osterøy er konservert med kvae og skal brukes til å restaurere kirken. Maten skal promoteres på mat- og drikkefestivalen i samme by.

Totalt skal Hordaland fylkeskommune bruke 450 000 kroner på prosjektet og den lange ferden over Nordsjøen.

– Kirken har blitt et kulturikon og alle vet hvor den er. Dette tømmeret skal brukes til å gjøre inngangspartiet til kirken universelt utformet, sier fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg om lasten.

Selv har hun besøkt kirken i Cardiff mange ganger og fremhever at fylkeskommunen har samarbeidet med sjømannskirken i 30 år.

17. mai neste år skal arbeidet ved kirken være ferdig, godt hjulpet av norske fagfolk. Det hele er en gave fra fylkeskommunen.

VIL MODERNISERE TØRRFISKEN: Resten av lasten skal serveres på den internasjonale mat- og drikkefestivalen i samme by.

Sild, tørrfisk, fenalår og annen tradisjonsrik mat fra Vestlandet er blant varene som skal serveres på matfestivalen av elever ved Fitjar videregående skole.

På kaien står også Kjell Moberg fra Bryggens venner. Han håper at fylkeskommunens satsning kan være med på å fremme tørrfiskens status her hjemme.

– Tørrfisken er et fundament for Bergen og Bryggen. Denne reisen er historisk, slik ble fisken fraktet før, sier Moberg som har møtt opp for se at lasten kommer seg vel ombord.

– Vi håper at reisen med «Tre Hombres» vil markere startsignalet for en ny tid, sier han.

– Vi har store planer og skal følge opp fylkets tørrfiskaktivitet, sier han.