Gå til sidens hovedinnhold

Vil at alle skal få en uke ekstra ferie

Artikkelen er over 7 år gammel

– Et godt innspill som bør vurderes, mener Bedriftsforbundet.

Mai er straks her, med alle sine fridager: 1. mai, 17. mai, Kristi Himmelfart og pinse.

Det betyr også noen inneklemte fredager, som 2. mai – hvor fristelsen til å ta ekstra fri melder seg. Bor du i eksempelvis Oslo med skolebarn, så har de fri den dagen, skriver Nettavisen.

VIL HA EN UKE EKSTRA

Partner hos Geelmuyden Kiese, Hans Geelmuyden, skriver i en kommentar mandag at:

«I stedet for tvungen hvile skjærtorsdag, annen påskedag, Kristi Himmelfartsdag, annen pinsedag og annen juledag foreslår jeg at vi får en uke ekstra ferie som vi kan ta ut når vi ønsker. Det ville fortsatt være fem helligdager tilbake. Slik kan vi få et samfunn med mindre tvang, mindre skulking på inneklemte dager og mer frihet. Og så kunne muslimske elever få feire sin julaften 29. januar uten å få anmerkning for fravær.»

– Geelmuydens forslag er interessant og et godt innspill som bør vurderes, sier administrerende direktør Lars Erik Sletner i Bedriftsforbundet til Nettavisen.

– SUMMEN ER PROBLEMET

Han synes ikke det er de offisielle fridagene som er et problem.

– Men summen av helligdagene, kombinert med de såkalte inneklemte fridagene, gjør at vi får mange rolige perioder. Hvis det er mange helligdager og inneklemte fridager i en hektisk periode for bedriften, er det bedre at man får en ekstra ferieuke som kan disponeres i rolige perioder, sier han.

Det er ikke tvil om at nordmenn verdsetter fritid.

– NESTEN UHØFLIG Å RINGE ETTER FREDAG KLOKKEN 12

– Å ringe fredag etter 12 på formiddagen er nesten å regne som uhøflig, ifølge Sletner.

Han hevder at nordmenn jobber mindre enn gjennomsnittet i OECD-landene - og har en samlet arbeidsinnsats som er lavere enn våre naboland.

– I praksis har vi snikinnført 6-timersdagen ved å jobbe mindre på fredager. Det går ikke i lengden om vi skal opprettholde vårt velferds- og lønnsnivå, sier han.

Sletner ser nordmenns ønske om mer fritid som et tydelig signal på at tidsklemmen fortsatt er en stor utfordring:

– Mer fleksibilitet på arbeidsplassen vil gi større frihet for de ansatte til å disponere sin egen arbeidstid. På den måten kan vi opprettholde antall timer vi legger ned i jobben, men på ulike tidspunkt. Det krever at bedriftene blir flinkere til å tilrettelegge for sine ansatte og at arbeidsmiljøloven mykes opp slik at det blir mulig å gjennomføre.

Kommentarer til denne saken