Gå til sidens hovedinnhold

Vollvik: – Fortsatt håp i hengende snøre

Artikkelen er over 7 år gammel

– Du kan ikke lage omelett uten å knuse noen egg, sier Vollvik.

Etter at finanskrisen slo beina under Idar Vollviks investeringsimperium i 2008, jobber investoren med å komme seg på beina igjen, gjennom sitt nye forretningseventyr, Ludo.

Og etter et par humpete år er han endelig på rett vei, skriver NA24.

I vår byttet trønderbergenseren ut styret i hovedselskapet i Ludo-konsernet. Etter mye opprydning foreligger nå fasiten. Og den er grell.

Etter det Nettavisen NA24 erfarer ender fjorårsresultatet i området rundt 100 millioner kroner i minus, etter store nedskrivninger av blant annet mobilsatsingen, især den norske delen.

– Jeg ble styreformann i Ludo i vår, og har brukt tiden fram til nå med å bygge struktur. Nå er vi endelig i boks. Fjoråret ser ikke bra ut, sier styreformann Per Espen Watle til Nettavisen NA24.

– Jeg kan dessverre ikke kommentere regnskapet før det er vedtatt av generalforsamlingen. Det skjer i løpet av kort tid. Jeg ber om forståelse for det, fortsetter Watle.

– HÅP I HENGENDE SNØRE

Han understreker at det har vært en lang og tung prosess, men at Ludos nettsatsing på salg av merkeartikler endelig ser ut til å nærme seg positive tall på bunnlinjen.

– Slik det ser ut nå, vil Ludo gå i pluss i fjerde kvartal i år. Det er fortsatt håp i hengende snøre, sier Watle.

– DETTE GÅR VEIEN, IDAR

Idar Vollvik selv er som alltid like optimistisk.

– Målet mitt er at alle investorene skal tjene penger på investeringen. I fjor trodde mange av investorene at alle pengene var tapt, da vi snudde fokuset fra mobil til netthandel. Nå sier flere av dem at; «dette går veien, Idar», sier eksmilliardæren.

Vollvik erkjenner at ikke alt har gått på skinner. Blant annet trekker han fram endringer i de regulatoriske forholdene for drift av mobil i Norge, som en viktig faktor til det store tapet.

– Det er umulig å drive som virtuell mobiloperatør i Norge i dag. Derfor er jeg kjempeglad for at vi har lyktes så mye med vår netthandel, sier Vollvik.

– Men alt har ikke gått på skinner?

– Du kan ikke lage omelett uten å knuse noen egg, sier Vollvik med et glis.

FOR TIDLIG Å FRISKMELDE

Ludo består i dag i all hovedsak av to ting. Ludo Store, som selger ting og tang via internett, samt en eierandel på 17 prosent i 3G-mojo, som har lisens på drift av mobiltelefoni i Thailand.

Problemet til Ludo har vært dårlig struktur og at ting alltid tar mer tid enn man håper på i en oppstartsfase.

– Ting tar tid. Nå omsetter Ludo for rundt fire millioner kroner i september og arbeidskapitalen er på bedringens vei. Men det er for tidlig å friskmelde selskapet. Fortsatt må det bevise at det kan levere over tid, sier Watle.

At Ludo Store i fjerde kvartal går med overskudd for første gang, er over ett år etter det man i utgangspunktet kalkulerte med.

Torsdag kunne Finansavisen fortelle at Vollviks personlige investeringsselskap, Vollvik Invest, hadde et katastrofalt fjorår.

Underskuddet ble på over 34 millioner kroner, og egenkapitalen er på nesten 100 millioner i minus. Selskapet har kun eierandeler på litt over to millioner, og flere av selskapets kreditorer har truet med å slå selskapet konkurs.

Men Vollvik opplyser at han i dag er i dialog med sine kreditorer.

RUSSER «BAILET» UT

I tillegg sliter investoren med å få solgt luksuspalasset sitt på 1.800 kvadratmeter i Marbella i Spania. En russer skulle kjøpe det i fjor, men «bailet» ut på overtid.

Huset ble kjøpt for over 90 millioner kroner i 2006, men er trolig ikke mer verdt enn nærmere 60 millioner i dag.

Idar Vollvik er Norges moderne Bør Børson, gutten som kom fra intet og tjente over en milliard kroner på salget av sitt mobiltelefonselskap Chess til den svenske telekomgiganten, Telia i 2005.

Det var verdier han kun hadde brukt noen få år på å bygge opp. Etter kort tid på børsen, gikk disse verdier og mer tapt.

EN MILLIARD PÅ KONTO

Med en milliard i lommen, gikk han igjen løs på Oslo Børs og litt aksjer i USA.

I starten gikk alt perfekt. Investoren satt med papirverdier på over to milliarder kroner. Men da børsene begynte å sjangle i mai 2006, ble formuen barbert kraftig og starten på nedturen var i gang.

I løpet av de neste to årene fram til sommeren 2008 forsvant alt. Vollvik måtte i forhandlinger med flere av sine kreditorer, blant annet kemneren og meglerhuset First Securities.

Avtaler ble etter hvert inngått, og Ludo-konsernet så dagens lys.

Til Nettavisen NA24 kunne Idar Vollvik i fjor fortelle leserne om den tøffe tiden, om gamblingen, gjelden, tapene, spenningen, livet og comebacket. – Det var galskap, sa han.

Om det å klare å tape en milliard kroner kunne Vollvik fortelle:

– Nei, si det. Det er i hvert fall mulig. Det er jo jeg et levende bevis på, sa Vollvik med et smil.

– Det var mine fantastiske egenskaper å skape disse pengene som på sett og vis ble min største fiende også. Det å være positiv, være aktiv, at alt er mulig.

– DET ER IKKE SUNT

Vollvik elsker utfordringer, men selv for ham kan det være grenser for hvor mye en kan tåle.

– Greit at man har hatt en periode eller to med litt motgang i livet, det tror jeg folk kan ha godt av. Men over så lang tid jeg har kjempet nå, det er ikke sunt, sa Vollvik.

Den vonde tiden er fortsatt ikke over. Fortsatt sliter selskapene hans med stor gjeld og kreditorer som banker på dørene.

Kommentarer til denne saken