John Olav Nilsen nekter for grov vold og narkobruk

John Olav Nilsen i retten med sin advokat Linda Ellefsen Eide. Foto: Magne Turøy

John Olav Nilsen i retten med sin advokat Linda Ellefsen Eide. Foto: Magne Turøy Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bergensartisten sier han ble provosert til å slåss, og at han ikke aner hvorfor han hadde amfetamin i lommen. Aktor vil sende Nilsen i fengsel.

DEL

Den profilerte bergensartisten er tiltalt for å ha slått en mann på Deli de Luca i sentrum natt til mandag 2. februar i 2013.

Påtalemyndighetene mener at Nilsen og en kamerat (23) står bak ugjerningen.

Torsdag møtte de to tiltalte i retten.

– For full til å huske alt

Den profilerte artisten nekter straffskyld, mens kameraten hans erkjenner å ha utført noe av volden.

Nilsen mener han ble provosert i forkant av slåsskampen inne på kiosken:

– Vi hadde drukket en hel kveld og en halv natt. En mann kommer inn og provoserer meg, og jeg blir irritert. Han puffer meg to ganger, og kameraten min vil roe ham ned, sa Nilsen.

Han forklarte videre at han så kameraten og den fornærmede ligge på bakken. Nilsen hevdet at han prøvde å stoppe dem, men at han da ble sparket i ansiktet.

– Surr og kaos

– Det ble surr og kaos, forklarte Nilsen, og la til at han ikke vet helt hvordan basketaket endte:

– Jeg husker ikke så godt, jeg var full, forklarte han.

Aktor konfronterte Nilsen med politiavhøret han ga kort tid etter hendelsen. Der sa ikke Nilsen noe om at han hadde blitt provosert, ifølge aktor Kristin Harstad.

– I avhør var jeg fremdeles full. Det er vanskelig å huske. Nå vet jeg at han var ute av kontroll, han beveget seg ukontrollerbart. Jeg opplevde ham som skummel, svarte Nilsen.

Flyttet fra Bergen

Mannen som Nilsen er tiltalt for å ha banket opp, sa i retten at han fikk store problemer etter hendelsen.

– Jeg ble dyttet ned, slått og sparket inne i hjørnet. Jeg ble slått i magen, i brystet og i hodet, sa han.

Han mener begge de tiltalte slo.

– Jeg ble sykemeldt i en uke etter hendelsen. Jeg er redd for å møte slike personer igjen. Jeg flyttet fra Bergen fordi jeg ikke følte meg trygg her lenger, sa mannen.

Mishandling

Aktor Kristin Harstad mener volden har karakter av mishandling. Hun ba om 90 dagers ubetinget fengsel for begge de tiltalte. Hun la også ned påstand om oppreisningserstatning på 25.000 kroner til voldsofferet.

Ifølge Harstad var begge de tiltalte like aktive, og volden skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Dommen bør være på ubetinget fengsel og ikke under 90 dager, sa hun i retten.

Spilte av video

 I retten ble overvåkningsvideoen som viser basketaket spilt av. Klippet viser Nilsen og kameraten ved kassen mens de bestiller noe mat.

Deretter kommer fornærmede inn i kiosken. Det ser ut som om han sier noe til Nilsen og kameraten.  Det hele ender i et basketak der fornærmede på et tidspunkt får begge de tiltalte over seg. Videoen viser at Nilsen er delaktig i slåsskampen.

Kvinnen som var på jobb i kiosken den natten fortalte følgende:

– De to tiltalte blokkerte kassen for fornærmede, som skulle kjøpe røyk. Så ble det bråk. Plutselig var de på bakken inne i lokalet, sa hun.

Deretter skal fornærmede ha gitt beskjed om at hun måtte ringe politiet. Hun sier at kompisen til Nilsen skal ha vært den mest aktive i slåsskampen.

– Men også Nilsen slo fornærmede, sa vitnet.

Nekter for narko

John Olav Nilsen er også tiltalt for bruk og besittelse av narkotika. Han hadde 0,5 gram amfetamin i lommen da han ble pågrepet. Nilsen har ingen forklaring på hvordan stoffet havnet der.

– Det har bare kommet nedi lommen. Jeg hadde vært på tre eller fire steder den kvelden, så stoffet kan ha kommet nedi lommen hvor som helst, forklarte Nilsen.

– Jeg har aldri brukt amfetamin. Jeg hadde bare drukket store mengder alkohol, hevdet han.

Nilsen er også tiltalt for å ha stjålet mobiltelefonen til fornærmede. Det har musikeren denne forklaringen på:

– Jeg trodde det var min telefon. Jeg tok den opp på refleks da jeg plukket opp ting fra gulvet.

Ønsker åpenhet

John Olav Nilsen har gitt samtykke til å bli fotografert i retten. Forsvarer Linda Ellefsen Eide sier Nilsen ønsker full åpenhet om saken.

– Han sier at selv om han har et kjent navn, så skal ikke enhver kunne gå til anmeldelse for en handling som ble gjort i nødverge. Han ønsker full åpenhet om saken, og at pressen skal være til stede i rettssalen og ha mulighet til å referere fra dommen når den faller, forteller Ellefsen Eide til Dagbladet.