Gå til sidens hovedinnhold

Jonas Gahr Støre minnes Ranveig Frøiland: – Et raust og ærlig medmenneske

Artikkelen er over 1 år gammel

– Ranveig var lett å bli glad i, et raust, ærlig og skvært medmenneske, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre i disse minneordene over Ranveig Frøiland.

Minneord:

I skyggen av dramaet verden står i, opplever mange å miste et kjært familiemedlem av årsaker vi er mer kjent med. I Arbeiderpartiet har vi nå mistet Ranveig Frøiland. Hun døde etter lengre tids kreftsykdom, 74 år gammel.

Ranveig startet yrkeslivet som kontorassistent i Fjell kommune og organisasjonslivet som tillitsvalgt i Norsk kommuneforbund, nå Fagforbundet. Det var fagbevegelsen i Hordaland som løftet henne inn som stortingskandidat for Arbeiderpartiet til valget i 1985. Fra da av representerte Ranveig Frøiland Hordaland på Stortinget i 20 år, og glemte aldri hvem hun var der for. Hun holdt en sjeldent tett kontakt med vanlige folk i hjemfylket gjennom talløse bedrifts- og arbeidsplassbesøk.

Ranveig hadde også en sterk lojalitet til partiorganisasjonen og vanlige medlemmer. Da hun hadde sagt ja til å besøke årsmøtet til lokalpartiet i Masfjorden, en av fylkets minste kommuner, oppdaget hun at det kolliderte med den årlige middagen på Slottet. Avlysing var uaktuelt. Kongen fikk være kongen, hun reiste til Masfjorden.

Til Kongens bord kom hun like fullt, som olje- og energiminister i Jaglands regjering. Etter endt stortingstid ble hun utnevnt som en av fem riksrevisorer og som styreleder i Helse Bergen. Det sier også mye om hvem hun var, at hun etter 20 år som stortingsrepresentant og statsråd takket ja til et comeback som kommunestyremedlem i Fjell. Hun var aktiv i lokalpartiet helt til det siste og sendte også tips, oppmuntringer og innspill til oss i ledelsen.

Ranveig var lett å bli glad i, et raust, ærlig og skvært medmenneske. Det er med sorg, men også med dyp takknemlighet, Arbeiderpartiet tar farvel med henne. Nå går tankene til hennes familie og venner, i det vi lyser fred over Ranveig Frøilands gode minne.

Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartiets lederKommentarer til denne saken