Gå til sidens hovedinnhold

Jørgen Jægers nye bok selger unna

Krimbøkene står som alltid høyt i kurs hos bokhandlerne i påsken.

Ann Kirsti Gullmark hos Ark Oasen forteller at de selger mange krimbøker av Lars Kepler, Emelie Schepp og Jørgen Jæger. Sistnevnte går også igjen blant toppselgerne hos Ark Lagunen og Norli Strandgaten.

– Jørgen Jægers nye krimroman ble vi tom for to dager etter utgivelse, forteller Denise Kristensen ved Ark Lagunen.

  • Har du tips eller innspill til noe vi bør skrive om? Ta kontakt med oss på pulsen@ba.no!

På spørsmålet om det går mye krimbøker om dagen, er svaret fra alle bokhandlene BA har snakket med et rungende ja.

– Ja, absolutt. Det er tydelig at påskekrimmen sitter godt fremdeles, sier Ann Kirsti Gullmark hos Ark Oasen.

På Norli i Strandgaten merker de også at interessen for krim blomstrer så fort påsken nærmer seg.

– De to siste ukene før påske viser folk stor interesse for nye krimbøker, sier Norunn Valderhaug.

På Bergen Offentlig Bibliotek er «Sak 1569» av Jørn Lier Horst, «Nabovarsel» av Unni Lindell, «Speilmannen» av Lars Kepler og Camilla Läckbergs «Vinger av sølv» mye til utlån.

Jægers «Hjerteløs» er også på listen. Hans siste bok «Det sorte fåret» er ikke kommet inn på biblioteket, men har allerede 128 ivrige lesere på venteliste.

– Det er ikke sånn at krim har gått av moten. Folk er stadig borte ved krimhyllene. Det er veldig stor pågang, forteller Kjersti Hatland.

«Bok null»

Førsteopplaget på Jægers nye krimroman, skrevet på 1980-tallet, ble utsolgt en uke før lanseringsdato. Et nytt opplag måtte bestilles og ble sendt til bokhandlerne dagen etter lanseringen.

– Jeg våknet en natt på 1980-tallet og hadde drømt et krimplott. Jeg hadde lenge hatt lyst til å skrive, og oppfattet drømmen som et kall fra oven. Det ble en forpliktelse å skrive den ned, forteller forfatteren.

Han sendte manuset til flere forlag den gangen, men det ble aldri noen utgivelse. Manuset ble lagt i en eske på loftet. Så, i 1999, sto det en annonse i BT: «har du et gammelt, nedstøvet manus liggende på loftet – send det til oss».

– Nå kommer det et nytt kall fra oven, tenkte jeg. Jeg børstet støvet av manuset og sendte det inn.

Jæger vant ikke konkurransen, men forlaget likte konseptet, atmosfæren og personene i historien. Han ble bedt om å skrive et helt nytt krimplott basert på de samme personene, slik at forlaget kunne sammenligne.

– Det munnet ut i «Skyggejakten». Min første roman som kom ut i 2003.

Siden har «Det svarte fåret» blitt liggende som «Bok null» på Jægers harddisk.

– Kolossal interesse

– Det var redaktøren min som foreslo å gi den ut. Vi har jo diskutert det før, hvorfor skal vi bare la den ligge når det er en god historie? Jeg fyller også 75 i år, så det er en del av jubileet at boken kommer nå. Rett og slett en slags jubileumsbok.

Men Jæger var likevel litt nervøs for hvordan boken ville bli tatt imot.

– Jeg har jo utviklet meg som forfatter siden den gang. Leserne vet hva de forventer, så jeg var litt nervøs for at noen skulle synes det ikke var på det nivået det pleier. Men det har vært en kolossal interesse, og leserne har vært veldig fornøyde så langt.

Han håper at publikum vil sitte igjen med en god opplevelse.

– Jeg tror de vil sette pris på å oppleve hvordan Ole Vik og Cecilie Hopen blir presentert for aller første gang. Hvordan jeg så dem for meg den gangen. Akkurat det tror jeg de synes er litt spennende.

I korte trekk handler boken om en mann som er på feil sted til feil tid.

– Den handler om livets tilfeldigheter. Det er ikke alltid du kan styre over utviklingen av livet ditt. Noen ganger kan det skje ting som gjør at alt blir annerledes enn det du hadde trodd, forteller Jæger.

Kommentarer til denne saken