Gå til sidens hovedinnhold

Den store byttedagen

Artikkelen er over 3 år gammel

3. juledag åpnet butikkene igjen etter jul, og dagen har blitt kjent som den store byttedagen. – Vi oppfordrer til å bytte, og det med god samvittighet, sier Pia Cecilie Høst, Forbrukerrådets leder for forbrukerdialog.

I en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Forbrukerrådet, kommer det frem at 6 av 10 bytter gaver de ikke liker, eller ikke trenger. Det er Forbrukerrådet glad for:

– For de fleste er ønsket om å bytte gaver til noe man ønsker seg, sterkere enn engstelsen for å såre giveren. I et forbrukerperspektiv er det bra. Det er grunn til å ha god samvittighet når vi bytter julegaver som vi ikke trenger, heller enn å la dem ligge og slenge hjemme, sier Høst og applauderer folks økende miljøbevissthet:

– Flere enn før oppgir at de bytter fordi de ikke vil sløse med hensyn til miljøet. Tallene fra Norstat viser at det for tre år siden kun var 15 prosent som byttet av miljøhensyn, mens tallet nå har steget til 22 prosent.

Vi er klare

Direktør for Lagunen Storsenter, Knut Eliassen, melder om en hektisk førjulstid. Lagunen Storsenter omsatte for 456 millioner kroner fra uke 47 til og med uke 51, hvor av 129 millioner kroner for siste uken alene. Senteret er beredt på en strøm av kunder i romjulen:
– I romjulsdagene er butikkene rustet til å møte et høyt publikumsbesøk. Folk kommer av alle mulige grunner; for å bytte, for å fylle opp kjøleskapet, eller for salget som nå starter, sier Eliassen og legger til:

– Gavekortbruken er skyhøy i romjulen. Vi solgte mange gavekort før jul, og veldig mange bruker de nå.

Dessverre har nordmenn en tendens til å glemme gavekort og tilgodelapper. Forbrukerrådet anslår at nordmenn har ubrukte gavekort for nærmere 3 milliarder kroner. Eliassen oppfordrer til å ikke la penger gå til spille: 

– Det er viktig å bruke gavekort og tilgodelapper, så det er bare til å se gjennom lommeboken og i hjemmet nå – og sørge for å få brukt de! 

Ikke det jeg ville ha

– I dag har vi flere kasser åpne enn vanlig, og er forberedt på en stor mengde folk som vil bytte. Det er ofte folk som har fått flere av en ting, eller gjerne har fått gave av noen som ikke helt vet hva barnet liker, sier Sandra Rading ved «Toys R Us».

Nemi Hagen (6) er kommet for å bytte barbiedukker:

– Jeg vil ikke ha barbier, men heller ting til å leke butikk, eller kanskje noe annet, sier Nemi og grubler over hva hun nå vil ha.

– Det er ikke alltid så lett å vite for den som kjøper gaven, konstaterer mor Ina H. Haaskjold, og foreslår leker for Nemi.

Saken fortsetter under bildet.

Feil størrelse

– Det var kø utenfor butikken før vi åpnet, men vi var forberedt på dette og har fylt opp sortimentet for å sikre at folk finner noe å bytte i, sier ansatt ved Sport Norge, Endre Knudsen og tilføyer:

– Dersom man er innen fristen og har kjøpsbevis, kan man hos oss også få pengene tilbake. Julegaver bytter vi frem til og med 7. januar.

Hva som byttes varierer stort:

– Folk bytter alt mulig rart. Det var en her som ville bytte toppsko til 5000 kroner, mens en annen som kom innom for å bytte en hodelykt til 149 kroner.

Jan-Frode Grønvigh har kommet helt fra Åsane for å bytte sin julegave:

– Denne ytterjakken var så flott, det beste som lå under juletreet i år, men den var dessverre litt liten, sier Grønvigh og meddeler storfornøyd:

– Nå fant jeg den rette størrelsen her, så nå er alt helt topp!

Saken fortsetter under bildet.

 

Fikk tre like

– Vi har merket stor pågang i dag, og det som ofte har blitt byttet er bestselgerne våre. Det ser ut til at mange har fått flere eksemplarer av samme bok, sier butikkansatt på Norli, Ailin Lundanger.

Saken fortsetter under bildet.

 

Nettopp dette var tilfellet for Ella Ølstad (9):

– Jeg fikk tre av «Operasjon mumie», sier Ella som er en stor tilhenger av Jørn Lier Horsts detektivserie for de yngste.

Hva 9-åringen vil velge ut nå, er derimot ikke så lett:

– Jeg har lest nesten alle i serien, så jeg vet ikke hvilken jeg vil ha, sukker 9-åringen og beskriver hva hun kaller en ordentlig god bok:

– Den må være spennende, eller litt morsom, men ikke for skummel!