Det er forskere fra Sintef Byggforsk som har gjennomført undersøkelsen på en rekke pepperkakehus gjennom de siste ti årene.

– Undersøkelsen viser at forbedringspotensialet er enormt. Man drømmer om en perfekt jul og et perfekt pepperkakehus, men hvis huset faller sammen kan det føre til gråtene barn og frustrerte foreldre, sier forskningssjef Kim Robert Lisø ved SINTEF Byggforsk til BA.no.

KOMPETANSE: Årsakene til de mange byggefeilene er varierte, ifølge den så smått spøkefulle forskningsrapporten. Dårlig prosjektledelse blir trukket frem som én årsak, men det er lang fra den eneste.

– Dette er en veldig spesiell næring. Det er stort sett snakk om selvbygging, og en bransje nesten uten fagfolk. Kompetansen til prosjektlederne er varierende. Ikke minst fordi dette er sesongarbeid. Man jobber med det i løpet av én måned, og resten av året tar man fri fra denne typen arbeid, forteller forskningssjefen.

Sjekk Sintefs «byggforskrifter» for pepperkakehus her!

STEKETID: Den vanligste feilen blir gjort allerede under produksjonen av byggematerialene.

– Mange slurver med steketiden. Vegger og tak blir stekt for lenge. Da blir de sprø og knuser lett. Dette må vi selv ta litt av ansvaret for, da steketiden i vårt intsruksjonshefte fra 1980-tallet var for lang, sier Lisø.

BARNEARBEID: Også et annet aspekt ved byggingen kan føre til vanskeligheter.

– Det er en næring preget av barnearbeid. Vi tar avstand fra dette i stor grad, men akkurat i dette tilfellet kan vi vel si at det må være greit, sier han.

Forskningssjefen har noen gode råd for folk som skal igang med byggeprosjekter.

– Sørg for god planlegging, riktige byggematerialer og følg anvisningene til fagfolk, sier han.