Oles siste jul som biskop

Biskop Ole D. Hagesæther går inn i sitt fjortende og siste år som biskop.

Biskop Ole D. Hagesæther går inn i sitt fjortende og siste år som biskop. Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

- Jeg skal gjenerobre langsomheten, sier biskop Ole Danbolt Hagesæther.

DEL

Julefreden har senket seg på biskopens kontor. På et hjørnebord kneiser de tre vise menn vendt mot biskopens skrivebord. Figurene er en gave fra de innsatte i Bergen Fengsel, og biskop Ole betrakter dem takknemlig.

- Vi trenger alle noen vise menn nå i juletiden. Det er fra dem vi best kan hente visdommen om det sårbare og det hudløse julen handler om, sier han.

For biskopen vil ha bort all staffasjen, trenge inn til det innerste av julebudskapet.

- Vi blir så feite i julen. Det er så mye som kommer utenpå det som julen handler om. Det skjelvende og sårbare, sier han.

De tre vise menn betrakter biskopen med stille visdom i blikket.

SAVN:-Er det noen ganger ensomt å være biskop?

Et mildt glimt dukker opp i øynene hans, som smalner aldri så lite. Så smiler han svakt:

- Ja, selvsagt er det ensomt til tider. Som biskop må jeg av og til trekke meg litt tilbake i kraft av mitt embete. Det at jeg av og til må ta avgjørelser på tvers av det noen kan ønske, krever at jeg holder en avstand.

Ole Danbolt Hagesæther har vært prest i 41 år og biskop de siste 13 årene. Han forteller at en av hans spesialområder har vært å lære opp prester på sjelesorg og relasjonskompetanse.

- Det har vært et savn at jeg ikke har fått utføre dette mens jeg var biskop. Men samtidig har jeg jo møtt så mange mennesker, sier biskopen ivrig. Øynene glitrer.

Det er jo fra alle menneskene han møter at han finner energien til å fortsette sin gjerning. For han er jo kjent som biskop Ole helt fra Nordfjord til Sveio. I tillegg har Bjørgvin-biskopen ansvar for sjømannskirkene rundt om i verden.

- I februar er det en ny sjømannskirke som skal vigsles på Gran Canaria, og i mars skal jeg besøke Brasil, sier han. Alle Bjørgvins 13 prostier skal få et siste besøk av biskop Ole før han går av.

ENGLER: Selv om vi i disse dager synger at engler daler ned i skjul, synes ikke det å ha vært tilfelle i 2007. Engledebatten har gått vidt og bredt etter at Märtha Louise startet sin engleskole. Biskopen forteller på eget initiativ at engler hører med i hans virkelighetsbilde.

- Jeg er ikke i tvil om at engler finnes, sier han bestemt og folder hendene avslappet bak hodet. Forteller at da han var sykehusprest var det flere av pasientene som fortalte at de hadde hatt engler hos seg.

- Jeg tror dette er øyeblikkshendelser der to verdener berører hverandre. Dette er uvant for mange, sier han.

JULEFEIRING: Vi trenger alle noen som utfordrer oss og får oss til å komme videre, samtidig som det er godt med gode venner som støtter oss. For biskopen er det en person som er svært viktig i dette perspektivet.

- Min kone og den refleksjonen vi har oss i mellom er svært viktig for meg. Det er jo selvsagt mange ting hun ikke kan få vite på grunn av min taushetsplikt, men hun gir meg god støtte på mange områder i livet, sier biskopen, som også er svært takknemlig for all den støtten han har mottatt fra sin familie.

Julen skal biskopen med familie feire i ny leilighet i Knarvik.

- I løpet av det neste året skal jeg roe meg ned og reflektere over den fantastiske rikdommen det har vært å være i denne tjenesten, og hvor mange rørende og viktige møter jeg har hatt, sier han. Og nevner spesielt alle Megafon-selgerne. Ole mener de er modige som tør komme folk i møte.

-Dette er hverdagshelter som har tatt tak i sitt liv.

Artikkeltags