Terningkast 3: Kaizers-dokumentar gaper over for mye

Gassmaskekledde Helge Risa blir hovedpersonen i Kaizers-dokumentaren.

Gassmaskekledde Helge Risa blir hovedpersonen i Kaizers-dokumentaren. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kaizers-fansen vil få mer ut av et konsertopptak. Kaizers-universet forblir på musikkvideonivået.

DEL

Signalene om at den nye Kaizers-dokumentaren skulle handle om pumpeorganist Helge Risa og det fiktive Kaizers-universet i tillegg til bandets historie ga bange anelser. «Den tilfeldige rockestjernen» gaper rett og slett over for mye.

Her fortelles historien om rockebandet som oppsto i Bergen og tok flere land med storm noenlunde kronologisk, med korte intervjuer med bandet. Den karismatiske frontfiguren Janove Ottesen vies liten plass i forhold til den mer mystiske Helge Risa, bandets Omen. Den beskjedne mannen som egentlig hadde lyst til å slutte før det tok av.

Bak «Evig pint»

At mannen med gassmaske og pumpeorgel er kristen og faktisk ikke liker flere av tekstene til Kaizers visste vi fra før. Her får vi høre at «den kristne nerden» var blant sistevalget da Janove og Geir Zahl skulle danne band. Men hans kristne bakgrunn utforskes ikke i parallell med Kaizers-konsertenes allsang-ekstase. Interessant nok dannet samtaler med Helge grunnlaget for tekster på andrealbumet «Evig pint».

Vi følger det suksessrike oljetønne-rockebandet fra konsert til konsert, ispedd intervjuer, gamle amatøropptak og fiktive scener. Igor Devold har prøvd å feste det Kusturica-inspirerte Kaizers-universet til filmduken.

Overtydelig

Her er gamle menn med overtydelig lange blikk som stempler bøker, Kaizers' undergrunns kommandosentral der Helge Risa møter seg selv i døren, og et sinnssykehus der han legges i tvangstrøye. Men vi får ingen gode historier. Og jeg får mer lyst til å se flere konsertopptak som «Maestro», som får frem stemningen teatralske Kaizers skaper.

Blodfansen får også frem det spesielle med orkesteret, men det smaker ikke godt å vite at fans kunne betale seg inn i crowdfunding-filmen.