Torsdag kveld publiserte BA en artikkel om at Gular-løpere ble tilbudt penger for å hjelpe Tjalve-løper Ferdinand Kvan Edman til en bra tid i forrige helgs NM-finale på 1500 meter.

Før finaleløpet fikk Gular-løperne en forespørsel fra Tjalve-trener Eirik Førde om de var interessert i å bidra til høy fart i finaleløpet.

– Og så kom det frem at de var villig til å betale for en slags hare-jobb, sier Gular-løper Eivind Trym Wikshåland om forespørselen fra Tjalve.

Gular-løperne takket nei til tilbudet. De ville heller løpe for sine egne sjanser i NM-finalen.

Tjalve-trener Eirik Førde understreker at intensjonen med tilbudet ikke var å betale seg til seier i NM-finalen, men rett og slett få høy fart i feltet. Det var viktig å få en bra sluttid for å øke Edman sin sjanse for VM-plass.

– Min tanke var å gjøre min utøver best rustet til å komme seg videre internasjonalt. VM i Eugene er hans største mål i karrieren. Det handlet ikke om å manipulere resultatlisten, forklarer Eirik Førde til BA.

Les hele saken her:

Kampfiksingsenheten: – Alvorlig

Kampfiksingsenheten i Lotteri- og stiftelsestilsynet har lest artikkelen. De vil nå se nærmere på saken.

– Lotteritilsynet kommer til å følge opp saken. I første omgang blir det å gå i dialog med idrettsforbundet, skriver Eirik Haugen Tysse i kampfiksingsenheten i en e-post til BA.

Han ser alvorlig på hendelsen.

– Med forbehold om at vi ikke har oversikt over hele hendelsesforløpet, så finner vi det alvorlig dersom deltakere i en idrettskonkurranse utfører en handling som kan fjerne hele eller deler av den usikkerhet som er forbundet med konkurranser. Dersom det i tillegg involverer betaling ser vi på det som svært alvorlig, skriver Tysse.

– Vi forstår at «hare» er et velkjent fenomen i friidrett der en eller flere personer blir brukt som fartsholdere, og at disse tidvis blir betalt for oppdraget. Disse fartsholderne er annonsert på forhånd, og det er oss bekjent ikke vanlig med fartsholdere i mesterskap, skriver han videre.

– Kan dette være brudd på noen regler mot kampfiksing?

– På generelt grunnlag kan vi si at dersom noen tilbyr betaling for å påvirke resultatet av en konkurranse, vil det sannsynligvis være i strid med reglene i NIFs lov mot manipulering av idrettskonkurranser, svarer Tysse.

Eirik Førde i Tjalve har ikke ønsket å uttale seg om utviklingen i saken fredag kveld.

– Interessant med en debatt

Sigmund Loland er professor og rektor ved Norges idrettshøgskole, og har blant annet forsket på idrett og etikk.

Han gir følgende vurdering av Tjalve sin forespørsel i forkant av NM-finalen:

– Så lenge det er åpenhet rundt slike opplegg og alle parter tar del i det frivillig, antar jeg at det er innenfor. Det er ikke uvanlig med fartsholdere i friidrett. Men prinsipielt kan fartsholdere eller harer være en utfordring i et NM der alle løpere bør ha like muligheter. Interessant nok ser løperne ut til å være enige om at utfallet kunne blitt et annet om Gular-løperne hadde akseptert tilbudet. Det viser problemet, skriver Loland i en e-post.

Han er enig i Bjørnar Sandnes Lillefosse (Gular-løper) og Tjalve-trener Førde sine uttalelser om at norsk friidrett kan ha godt av en debatt om ting bør gjøres på denne måten.

– Samtidig er norsk friidrett en liten del av en stor friidrettsverden der hare-prinsippet er innarbeidet. En større diskusjon hadde jo vært interessant. Harer handler jo først og fremst om det målbare resultatet og ikke kvaliteten i konkurransen i seg selv, altså konkurransen med løper mot løper. Og det er vel selve konkurransen under like vilkår som er friidrettens sjel?, undrer Loland.

Forbundet: – Ikke uvanlig med hare

Torsdag opplyste Norges Friidrettsforbund at det i World Athletics Integrity Code of Conduct ikke er noe forbud mot å tilby en konkurrent betaling for en harejobb, og at forespørselen fra Tjalve ikke bryter med noen regler i norsk friidrett.

– Det er ikke uvanlig med hare i stevner og på NM, enten ved at en klubbkamerat eller en utøver fra en annen klubb hjelper til med å holde farten oppe i et løp. Det er heller ikke uvanlig at det blir betalt for fartsholder på stevner, men kanskje sjeldnere på et NM, uten at vi har oversikt over dette, skrev Kjetil Hildeskor i en e-post til BA på torsdag.

Han er generalsekretær i friidrettsforbundet.