– Det er veldig kult og veldig stas at serien får denne anerkjennelsen, sier «Rus»- regissør Lasse Gallefoss.

– Det at vi får pris er fint. Men det som betyr mest, er alle de som har kontaktet meg og fortalt at serien «Rus» har hjulpet dem med å slutte å ruse seg. Hjulpet folk å snakke om rus, til å snakke om ting som var vanskelig før. Til å ta imot hjelp. Da vet vi at vi har gjort noe riktig, mener programleder Leo Ajkic.

Suksessduoen snakker om at dokumentarserien «Rus» torsdag mottar Fagrådets Ruspolitiske pris 2022.

– Ved å lytte har vi blitt politiske

Prisen får «Rus»-skaperne i Pandora Film for å sette rus og ruspolitikk på dagsorden, og de føyer seg inn i rekken blant tidligere vinnere som blant annet Erlend Horn, Thorvald Stoltenberg, Bent Høie og Petter Nyquist.

– Det er en politisk pris men vår oppgave med «Rus» har vært å være en bro. Vi laget serien for NRK og ikke som et partsinnlegg. Vi ville for eksempel vise begge sider av konflikten rundt rus. Men journalist sin oppgave er å fortelle de svakes historie og formidle konsekvensene. Men ved å lytte til de rusavhengige har vi blitt politiske, sier Gallefoss.

– Serien har samlet skoleklasser og familier rundt temaer som er vanskelig å snakke om, og den har skapt engasjement, supplerer Ajkic.

Rusens farer, rusens gleder

Når de ikke lenger lager serien kan de snakke litt friere om politikken.

De mener vi burde lytte til de som har kunnskap. De som har forsket på det, og de som er rusavhengige selv.

– Problemet er at man vært i krig mot narkotika, der man har straffet, forfulgt og stigmatisert i tro om at det skulle hjelpe. Det har blitt brukt for mye skremsel, spesielt mot ungdom, som slutter å tro på det, det preller av dem, sier Gallefoss, og mener man heller bør se på rusproblem som en sykdom og fokusere på åpenhet og fjerning av stigma.

– Når en ungdom på 17-18 år gjør en liten feil? Da kan straff og stigmatisering for den lille feilen få konsekvenser for resten av livet, mener Ajkic, og fortsetter:

– Det man også bør tenke på er at heroin og kokain ikke bare skader deg selv, med ved å kjøpe det støtter du kriminelle nettverk og kanskje kriger i andre land, du støtter miljøer der mennesker blir behandlet som dyr. Det er noe å ta med seg når russetiden og flere arrangement går i gang, og tømmer byen for kokain.

I sin tilnærming har skaperne valgt å ikke dømme, og heller være åpen og ikke legge skjul på også de positive sidene ved rus.

– For at ungdommene skulle tro oss når vi snakket om rusens farer, måtte vi også ha med rusens gleder, sier Gallefoss.

Har fjernet skam og stigma

De mener at dokumentarserien «Rus» – som de i utgangspunktet laget for målgruppen 14–18 år, har truffet bredt, og at de har møtt mange modige mennesker underveis.

Gallefoss trekker blant annet frem da de fortalte Jens sin historie. 21 åringen som døde av fentanyl-overdose.

– Det er mange pårørende som lyver om dødsårsak når den er rusrelatert- og for oss har det vært viktig å vise åpenhet. At det er noe mer og noe større enn en avhengighetshistorie. Derfor går ikke denne prisen bare til oss, men også de modige menneskene som delte sine historier med norske TV-seere.

Kan vinne fire Gullruter

Det er prisenes uke. Lørdag går Gullruten av stabelen i Grieghallen. Der kan «Rus» vinne i både i kategorien beste dokumentarserie, og for beste programleder.

Men det stopper ikke der. I år er Leo Ajkic nominert til hele fire Gullruter!

– Det er fett. Jeg blir skuffet om jeg ikke får en, sier programlederen.

Av de fire trekker han spesielt frem nominasjonene til «Rus», og for NRK-serien «Uønsket».

– Det er stort å bli nominert for alvorlige tema som rus og asylpolitikk. Det er ikke påske på fjellet, brunkrem på hytten eller gutter i sauna

Intervjuet blir avbrutt når noen av begge sine gamle lærere fra Ny-Krohnborg skole går forbi. De må klemme og gratulere for arbeidet de har gjort.

– De fortjener enhver nominasjon, roser lærer-Liv.

Vil lage «Rus 2»

Trebarnsfar Gallefoss skal fremover ha en produksjonspause, og dykke inn i jobben som konsulent for Vestnorsk Filmsenter og som førsteamanuensis ved TV-skolen på Høyskolen på Lillehammer.

– Vi har et åpent forhold. Det er ikke slik at vi ikke får lov å treffe andre disse tre årene han har pause, ler Leo.

Leo har på sin side piloter på flere prosjekter han ønsker å arbeide med fremover.

Duoen ser ikke bort ifra at de senere lager «Rus 2».

– Det er mye vi har lyst til å gå dypere inn i. Vi fikk for eksempel ikke reist til utlandet for å filme i Colombia på grunn av korona, og det er mange tema å ta av når det kommer til rus.