Korona-tallene for Spania har gått i feil retning den siste tiden, og landet er igjen rødlistet av norske myndigheter. Men Trond og datteren Cecilie hadde ingen andre muligheter enn å reise til Torrevieja.

Søndag fikk de nemlig en opprørende beskjed fra naboen til ferieboligen deres i den spanske byen.

Han mistenkte at huset deres var i ferd med å bli okkupert av uvedkommende.

Muskelbunt i hagen

– Jeg fikk en telefon på vei hjem fra hytteferie om at huset i Spania var okkupert. Det sto en stor muskelbunt og holdt vakt i hagen, sammen med flere andre personer og en pitbull. Vi hadde bare noen få timer på oss til å komme oss dit, hvis ikke ble okkupantene de rettmessige eierne, var beskjeden vi fikk, forteller Cecilie Emblem til BA.

Til Spaniaavisen forteller naboen Erik Krane hvordan mistanke oppsto da de så en fremmed bil parkert utenfor Emblems hus søndag ettermiddag. Et ungt par begynte å inspisere huset.

– Vi fant det ganske merkelig og jeg gikk derfor bort og spurte hva de skulle her. Jeg fikk til svar at han var sendt av sjefen sin for å rydde i hagen før eierne skulle komme ned. Men at eierne kom kanskje ikke til Spania før om seks måneder, sier Krane.

Himmel og jord i bevegelse

Samtidig hadde det mistenkelige paret satt opp ny hengelås på porten og forsøkt å klippe seg gjennom gitteret på dørene. Da sporet Krane opp Emblem via sosial medier, og varslet også politiet. Mens politiet fikk pågrepet okkupantene, var Trond og Cecilie Emblem på vei til Spania.

– Det ble mye armer og bein og hele familien satte alt i sving for å forhindre at vi mistet feriehjemmet vårt gjennom 22 år. Mens noen sporet opp skjøtet og kontaktet alle tenkelige myndigheter, skaffet andre flybilletter til Spania. Jeg og min far reiste ned i all hast og var fremme ved huset i 17-tiden mandag. Naboene, som da sto vakt på trappen vår, sa at om vi hadde vært ti minutter senere, ville vi mistet huset, sier hun.

Med loven i hånd

Okkupasjon av tomme ferieboliger er blitt et stort problem i Spania, ettersom loven beskytter husokkupanter. Har de klart å oppholde seg i en bolig i over 48 timer uten at politiet har tatt affære, kan de ikke lenger kastes ut.

Det gjør ferieboliger som eies av utlendinger spesielt utsatt, ettersom mange står tomme og ubevoktet store deler av året.

Loven er ment å sikre alle innbyggere bolig, men for Emblem er den helt uforståelig.

– Noe må gjøres med den loven, det er helt utrolig at det går an. Spesielt nå er det veldig ille, når mange utlendinger ikke har mulighet til å besøke ferieboligen sin på grunn av korona.

Frykter de kommer tilbake

Pandemien stoppet imidlertid ikke far og datter, som ikke bare risikerer smitte, men som også må i karantene når de kommer hjem. Akkurat når det blir, er uvisst.

– Frykten er jo at okkupantene skal komme tilbake når de blir løslatt. Så vi må først få ordnet med vakthold ved huset. Antakelig inngår vi en avtale med et selskap som skal se til huset og hagen.

Far og datter er evig takknemlig for at de snarrådige naboene grep inn da de skjønte hva som var i ferd med å skje.

– Vi vil bare takke dem kjempemye, og i går kveld var vi rundt i nabolaget for å vise vår takknemlighet. Hadde det ikke vært for dem, hadde vi stått her uten hus. Vi er veldig imponert over at de tok grep.

– Flere bekymret

– Det er nok flere som er bekymret og engstelige under korona, når de ikke har mulighet til å passe på feriehuset sitt, sier redaktør i Spaniaavisen, som har kontor i Torrevieja, Terje Aspdahl.

Hans beste tips for nordmenn med feriehus er å holde god kontakt med naboer eller andre man kjenner der nede. Når det gjelder den nokså spesielle loven, som gjør det mulig å okkupere tomme boliger, er ikke dette en lov som har særlig gehør hos den spanske befolkningen, ifølge Aspdahl.

– Regelen er der for å sikre alle tak over hodet, men den slår ofte litt feil ut. De fleste spanjoler ønsker heller ikke at boliger i nabolaget skal bli okkupert. Det er ofte ikke etablerte familier som slår seg ned på den måten.