Onsdag morgen var det feiring på Kiwi Oasen. Butikksjef Sindre Holen Otterstad spanderte marsipankake og nytraktet kaffe for å markere at Kim er tilbudt kontrakt og fast jobb.

– Jeg trives i butikken og liker folkene her. Vi spøker litt med hverandre og jeg er ikke redd for å spørre om hjelp. Sindre er en artig sjef, men kanskje litt streng hvis jeg ikke skjerper meg, sier Kim smilende til BA.

50 har fått jobb

18-åringen er den første av forhåpentligvis mange som får arbeidskontrakt i Kiwi-kjeden. Prosjektet heter Helt Med og har som mål å inkludere personer med utviklingshemming i det ordinære arbeidslivet over hele landet.

23 andre ungdommer i Bergen har allerede fått fast jobb i kjente bedrifter som McDonald's og Scandic. På landsbasis sysselsetter prosjektet 50 personer. Snart blir det enda flere.

– Heier på mangfold

Kim Gerner Rasmussen fra Arna, avgangselev på Knarvik videregående skole, er altså den første Helt Med-kandidaten i Kiwi-kjeden. Kiwi har 671 butikker i Norge og ser et stort potensial i satsingen.

– I Kiwi heier vi på mangfold og vi mener forskjellighet beriker arbeidsmiljøet. Vi er glade for å inngå samarbeid med Helt Med og håper dette resulterer i at enda flere kommer seg ut i arbeidslivet, sier regionsjef Jan Olav Mjøs.

Kiwi hadde i fjor nærmere 500 personer på ulike tiltak i sine butikker. For noen er målet å lære seg norsk og få fast jobb. For andre er det viktig å ha noe meningsfylt å fylle dagene med.

 

20 timers uke

For Kim er alt dette like viktig. I første omgang skal han jobbe på Oasen fem timer daglig fire dager i uken. For å komme seg fra Arna til Fyllingsdalen tar han buss og tog.

Arnabuen har blant annet ansvar for å fylle på varer i hyllene, og holde det ryddig i smågodt-avdelingen.

– Hva hadde du gjort om du ikke hadde fått denne jobben?

– Da måtte jeg nok ventet i kø hos Nav. Jeg er glad for at Sindre og de andre har gitt meg denne sjansen!

– Du er åpen om din bakgrunn. Hva er dine største utfordringer?

– Matte og teknologi, det holder jeg ikke hemmelig for noen. Alle har jo noe de synes er vanskelig, sier Kim til BA.

På armen har 18-åringen tatovert en stor Liverpool-logo. Stemningen var høy da favorittklubben vant Champions League sist lørdag. Da hoppet han i sofaen!

 

Butikksjef Sindre hadde et dusin søkere til Helt Med-stillingen. Kim ble til slutt den heldige utvalgte.

– Kim er en potet som utvikler seg raskt. Vi startet med å gi ham én oppgave og nå utvider vi stadig listen. Vi har mange butikkfunksjoner å fylle og alle kan bidra med noe så lenge man tilrettelegger arbeidet. Vi har søndagsåpen butikk og holder åpent 363 dager i året, sier Sindre Holen Otterstad.

 

Fruktpatrulje

Fredag blir Havforskningsinstituttet den første statlige arbeidsplassen i byen som tar inn personer fra Helt Med-prosjektet, to i tallet. Disse skal ha ansvaret for Havforskningens fruktpatrulje, som deler ut 50 kilo frukt daglig til de ansatte.

Helt Med-kandidatenes lønn blir finansiert gjennom et spleiselag. Steinar Løland, en av ildsjelene i organisasjonen, forklarer nærmere:

– Alle som får jobb i Helt Med har allerede uføretrygd i bunnen. Bedriften der de blir ansatt betaler lønn på minst 20 prosent av tariff for tilsvarende arbeid. Våre kandidater får en meningsfylt hverdag og bedriften får nyttig arbeidskraft, konkluderer Steinar Løland.

Dette er helt med!

HELT MED handler om å inkludere mennesker med utviklingshemming i det ordinære arbeidsliv.

Samarbeidspartnere er LO og NHO, Bufdir, GC Rieberfondene, Extrastiftelsen og flere andre.

Prosjektet gjør avtaler med store bedrifter nasjonalt og på regionsnivå, samt kommuner.

Etter fire ukers arbeidspraksis tilbys ca. 80 prosent av arbeidstakerne fast jobb.

Arbeidstakerne beholder sin uføretrygd, og mottar i tillegg lønn tilsvarende 20 % av sammenlignbar tariff.

Bortsett fra spesielle lønnsbetingelser er arbeidskontraktene lik det alle de andre arbeidstakerne har. Samme plikter, samme rettigheter.

HELT MED sikrer ekstern oppfølging gjennom hele yrkeslivet.

Bor du i Bergen og ønsker å søke tar du kontakt med Ørjan Hinna, orjan@heltmed.no

kilde: heltmed.org