Gå til sidens hovedinnhold

Egil Furnes (17) er norgesmester i kinesisk

– Det er ikke vanskelig, men annerledes

Artikkelen er over 4 år gammel

I helgen vant Egil topp-premien sammen med en annen elev fra Amalie Skram videregående skole. Nå blir det tur til Kina til høsten.

Der skal Egil Furnes og Nikolai Mohn (18), som var den andre eleven som vant den delte førsteplassen, konkurrere mot elever fra hele verden i kinesisk.

The Chinese Bridge 2017 er et slags norgesmesterskap i kinesisk der deltakerne er elever ved videregående skoler og universiteter.

Arrangør er den kinesiske ambassaden i Oslo og Bergen Konfutse Institutt. Lørdag ble den norske finalen holdt i Oslo.

– Jeg hadde ikke forventet å vinne, kanskje spesielt på grunn av at jeg bare går på første trinn. Det var utrolig kjekt, og samtidig overraskende, sier Egil Furnes.

Øvde mye på fritiden

17-åringen forteller at konkurransen består av tre deler. En hvor man må fremføre en tale, en hvor man svarer på spørsmål og en talent-del.

– Jeg sang og spilte gitar. Hele veien til Oslo gikk sangen på repeat i ørene mine, sier Egil.

– Ellers har jeg øvd veldig mye på fritiden og i friminuttene også, i tillegg til timene på skolen. Spesielt mye nå frem mot konkurransen, sier han.

Førstepremien er en to ukers tur til blant annet Beijing .

– Min bror har vunnet samme konkurranse tidligere. Jeg gleder meg veldig til å dra til Kina, men om vi vinner vet jeg ikke. Vi får ta det som det kommer.

17-åringen er en av rundt 40 elever som har kinesisk språk som programfag på Amalie Skram videregående skole.

– Jeg ønsket å lære meg kinesisk fordi det er ganske stilig, og samtidig kan det være nyttig videre i livet, sier han.

– Det er ikke vanskelig, men annerledes, legger han til.

Imponert over elevene

Rektor ved skolen sier at han er svært imponert og glad for at den delte førsteplassen gikk til to av hans elever. Nelly E. Gjellestad, som også er elev ved skolen, stakk av med en delt annenplass.

– Kjempestas. Vi er en av to videregående skoler i Hordaland som tilbyr dette som programfag, og vi har et tett samarbeid med Bergen Konfutse institutt, sier Bjørn Lyngedal.

Rektoren uttalte nylig i et intervju med DN at han derimot er bekymret for laber interesse for kinesisk blant elever i grunnskolen.

– Søkertallene har gått veldig ned, og det forplanter seg jo videre til den videregående skolen. Noe som er uheldig, sier Bjørn Lyngedal.

– Det er et språk som mange elever kan ha nytte av i sin yrkeskarriere, sier han.

Kommentarer til denne saken