Dette er virkelig en litterær kinouke, der fire av premierefilmene er basert på kjente bøker. Australske Markus Zusaks roman «The Book Thief» tilbrakte over fire år på New York Times’ besteselgerliste, så det var bare et tidsspørsmål før den ble filmatisert.

OSCAR-FLØRT

Filmatiseringen av Markus Zusaks bestselger «The Book Thief» er på overflaten akkurat den typen film Oscar-akademiet er så svake for: Et «inspirerende», lettfordøyelig og familievennlig melodrama om tapt uskyld, medmenneskelighet og jødeutryddelsen.

Men «The Book Thief» har hjertet på riktig sted og er drevet av sterke skuespillerprestasjoner. En hjertevarm historie om andre verdenskrig sett gjennom øynene til en tysk jentunge, fortalt fra et annerledes perspektiv enn den mer krevende «Lore».

MISTER LILLEBROREN

«Boktyven» introduseres av selveste Døden (Roger Allam), som holder et øye med hovedpersonen Liesel (Sophie Nelisse). Jentungen vekker Dødens interesse etter at hun mister lillebroren, og blir forlatt av moren.

Året er 1938, og Liesel er på vei til sine fattige steforeldre Hans (Geoffrey Rush) og Rosa Hubermann (Emily Watson). Etter at andre verdenskrig bryter ut får familien uventet besøk av den jødiske tenåringen Max (Ben Schetzner). Han lærer Liesel hvor verdifulle ord kan være.

OFRET GRÅNYANSER

Mange av grånyansene i den 550 sider tykke romanen har blitt ofret for å gjøre filmen mer strømlinjeformet.

«Boktyven» er heldigvis ikke på langt nær like sentimental, manipulativ og klissete som «Ekstremt høyt og utrolig nært» eller Roberto Benignis «Livet er vakkert».

Dette kunne ha blitt uutholdelig kitschy, men er for det meste en helt fin bokklubbfilm – publikumsvennlig, smakfull og ikke særlig bemerkelsesverdig.

Skuespillerne gir filmen puls, takket være den konstant pålitelige Oscar-vinneren Geoffrey Rush og det unge sjarmtrollet Sophie Nelisse.