Skuespillet og miljøskildringene er sterkere enn manuset, men dette er Oscar-mat.

Canadiske Jean-Marc Vallée gjestet BIFF i 2005 med spillefilmen «C.R.A.Z.Y», der han skildrer en ung gutt i Quebec på 1970-tallet som sliter med homofobi innad i familien og i samfunnet utenfor. En glimrende film og en glimrende tids- og miljøbeskrivelse.

DEN NYE SVARTEDAUDEN

Vi skrur tiden frem noen år, til 1985. Denne gangen har Vallée flyttet fokus til Texas. Aids er den nye svartedauden. En sykdom alle frykter. Ron Woodroof er en ekte redneck. En elektriker og rodeocowboy som ikke akkurat prøver å være politisk korrekt.

En åpenbar homofob og småsvindler. En storforbruker av horer og tilfeldige damebekjentskaper, som drikker og inhalerer det han kommer over. Og slenger dritt om det meste.

En ikke udelt sympatisk type, for å si det mildt.

Når Woodroof får diagnosen HIV og blir gitt 30 dager til å leve, går det en faen i ham. Denne mannen skal ikke dø. Istedenfor å ruse seg til døde og fråtse i eksesser, krever han å bli medisinert. Nå.

ILLEGALE MEDISINER

Når legemiddelindustrien, som er ute etter maksimum profitt, ikke kan levere varene, drar Woodroof til Mexico og begynner med import av illegale medisiner.

Etter hvert danner han og «vennen» Rayon (en superb Jared Leto i rollen som transvestitt med aids), «Dallas Buyers Club», en medlemsklubb der HIV-smittede får tilgang til medisin som legemiddelindustrien vil nekte dem.

Matthew McConaughey gikk ned 22 kilo for rollen som Woodroof. En Oscar-klisje, kanskje, men han gjør trolig sitt livs rolle.

EN LITEN SVAKHET

For dette er en ikke en fyr som ber om sympati. Eller blir et så mye bedre menneske gjennom filmen. Woodroof følger instinktene sine og lukter medisinsk svindel lang vei. Og prøver å gjøre noe med det – mye for egen kropps skyld.

Nettopp legemiddelindustriens rolle i Aids-spillet burde vært skildret mer i dybden, det er filmens lille svakhet. Men det er vanskelig å kritisere en film som er så gjennomført i sin skildring av samfunnet og miljøet i Texas, i en tid da «alle» famlet i blinde og lot de homofile ta støyten.