Her kommer årets første julefilm, for å minne oss på at det bare er en drøy måned igjen til treet skal pyntes. Huy, på tide å begynne med julegave–innkjøp, nå. Tiden flyr.

MANGLER FØRJULSSTEMNING

La gå at denne to år gamle, tyske barnefilmen ikke akkurat er den beste måten å kjøre i gang førjulsstemningen. Et surrealistisk og litt stusselig pliktløp basert på barneboken av «Inkheart»-forfatteren Cornelia Funke, som i det minste fortjener en liten julestjerne i margen for sin vilje til å gå nye veier.

For dette er ikke julenissen til mora din. Jeg kan knapt påstå at dette er en ekte julenisse i det hele tatt, uansett hva han selv påstår.

OLE IDOLET-NISSE

Snarere en narrenisse, men like fullt en nisse som faller ned fra himmelen. Han heter Nicolas Julebukk (Alexander Sheer), og er en langhåret kjekkas som minner litt om Ole Evenrud.

Til tross for sin unge alder og totale fravær av hvitt skjegg har Nicolas klokketro på de gamle juletradisjonene, i alle fall sånn som de fortoner seg i denne merksnodige barnefilmen.

HYPERKOMERSIELL JUL

Da vi først møter Nicolas Juksenisse er han på vill flukt fra sin erkefiende Waldemar Wetterdød (Volker Lechtenbrink), som akter å gjøre julen til en hyperkommersiell, kynisk gavefeiring for voksne.

Denne kjempeslemme skurken har dessuten planer om å forvandle Nicolas til sjokolade, og har en hær med Stasi-liknende fotsoldater på snøscootere som liker å høre på industriell rock i Rammstein-stil.

Under jakten krasjlander Nicolas i småbyen Foggy Lane, bare to uker før julaften. Her blir han kjent med den lille guttungen Ben (Noah Kraus), som akkurat har flyttet hit sammen med sin arbeidsløse pappa og en mamma som har åpnet konditori.

Ben skjønner umiddelbart at Nicolas er den siste ekte julenissen, siden han er utstyrt med den tradisjonelle sigøynervognen, spiller ukulele og har ankommet byen i selskap med et lite englepar og to dataanimerte alver.

Ben slår seg sammen med den gretne rødtoppen Charlotte (Mercedes Jadea Diaz), og sammen drar de ut på eventyr for å finne den unge fuskenissens usynlige reinsdyr - samt sørge for at snøen ankommer i tide til julaften.

LSD I JULEGLØGGEN?

Jøjje, her kan man mistenke at noen har puttet LSD i julegløggen. «Da nissen falt ned fra himmelen» er en rar film, selv med takhøyde for kulturforskjeller og toleranse for tyske juletradisjoner.

Full rulle med barn som svever rundt på et kjøpesenter mens de rir på et usynlig reinsdyr, etter å ha mishandlet en stakkars ekspeditrise med et juletre.

Oppriktig skumle scener der unger blir jaget av digre tinnsoldater med rødglødende øyne. Den prøyssiske visesangeren Volker Lechtenbrink er utkledd som verdens mest uhyggelige julenisse, og kommer på besøk med sekken full av kindertrauma.

KAN IKKE ANBEFALES

Alt er iscenesatt på et budsjett som ser ut til å tilsvare en jevn episode av NRKs «Jul i svingen».

Jeg kan ikke med god samvittighet anbefale «Da nissen falt ned fra himmelen» som noe annet enn en kuriositet, men den er såpass snodig at man til tider blir litt imponert. Eventuelt skremt.

Her hjemme er filmen naturligvis dubbet på norsk, med hjelp av blant andre Espen Sandvik, Mikael Thurmer og Clara Lenth-Johannessen.