«Rio» var en spennende og morsom animasjonsfilm om den sjeldne blå kjæledyrpapegøyen Blu, som møtte en mer selvstendig blå papegøye i Brasil. I «Rio 2» er fugleparet blitt foreldre, med de utfordringene det gir.

Men akkurat som med «Shrek» og «Madagaskar» er historien litt svakere i oppfølgeren. Regissør og manusforfatter Carlos Saldanha presenterer de blå papegøyenes røtter, ved at forskeren Tulio og Linda oppdager flere av den nesten utdødde arten ved Amazonas. Blus kjæreste Jewel trekkes mot slekten og friheten, mens Blu selv er så vant med menneskenes verden at han flyr med GPS. Legg til at den hevntørste kakaduen Nigel fortsatt ikke er satt ut av spill, og at miljøkriminelle utgjør en trussel mot papegøyeverdenen.

Kontrasten mellom menneske og dyr spilles ut i papegøyen Blu, som ikke har teken på verken å holde rede på revir eller å gjemme seg for mennesker. Han har også fått en rival, noe som gjør ham desperat etter å imponere Jewel. De eventyrlystne papegøyebarna sørger for mange morsomme situasjoner. Og den skadeskutte kakaduen Nigel er «over the top» i sin jakt på hevn og oppmerksomhet, samtidig som han har fått en uvanlig beundrer.

Det dumme med «Rio 2» er at du aner hvor det bærer hele veien. «Svigers»- og «rival»-situasjonene og kriminelle som ulovlig hogger ned regnskog har du på en måte sett før. Og det er den gamle discohiten «I Will Survive» du husker av låtene i animasjonsfilmen, med Nigel som falmet stjerne.

Men «Rio 2» gjør god bruk av 3D-mediet, både med fuglesvev og motorsager ut av lerretet. Papegøyenes måte å krige på vil overraske. Og Saldanha klarer å få frem det fargestrålende og rike dyrelivet i regnskogen. Du blir dratt med på eventyr. Saldanha har også spart en overraskende vri til slutt.

Nils Ole Oftebro er i tillegg riktig stemme til den myndige papegøyeflokkens leder.