Gå til sidens hovedinnhold

Bymisjonen kunne ikke la folk overnatte i Korskirken lenger. Da åpnet de i stedet Domkirken.

Artikkelen er over 4 år gammel

Dermed har de en løsning på overnattingskrisen for to nye netter.

Som BA skrev onsdag kveld, måtte Kirkens bymisjon ta i bruk Korskirken for å huse hjemløse som hadde oppsøkt overnattingstilbudet deres denne uken.

Kirkens Bymisjon har et akutt overnattingstilbud i Kong Oscars gate med 28 plasser, men det er nå helt fullt.

Også natt til torsdag ble Korskirken tatt i bruk, denne gang for 14 mennesker.  Dette var imidlertid en kortvarig akutt løsning.

Natt til fredag kunne ikke Korskirken brukes lengre, og det så lenge ut som om flere risikerte å måtte finne seg andre steder å overnatte.

Har ikke bemanning til to steder

– Men så fant vi en løsning. Vi fikk åpne Domkirken et par netter, forteller Sebastian Schwalbach, prosjektleder for Kirkens bymisjons akutte overnattingstilbud.

Natt til fredag og natt til lørdag kan altså bymisjonen henvise dem som blir avvist på grunn av plassmangel i akuttovernattingens lokaler til den ærverdige kirken lenger borte i gaten.

Men så er det også slutt på den muligheten.

– Vi har ikke tilbud til mer enn 28 i lokalene våre. Vi har aldri måtte avvise så mange samtidig tidligere, og heller aldri i februar. Vi kan kanskje klare å presse inn to ekstra senger i lokalene våre, men flere er det helt umulig å få plass til, sier Schwalbach.

Han sier de lenge har forsøkt å skaffe til veie større lokaler for akutt overnatting, men at det så langt har vært umulig.

– Vi klarer rett og slett ikke å finne egnede lokaler som er godkjente og regulert til overnattingsformål sentralt i sentrum. Vi er i dialog med kommunen for å se på mulighetene, men så langt er lokalene i Kong Oscars gate det vi har, sier prosjektlederen.

– Vi har heller ikke bemanning til å holde åpent to steder, slik vi har gjort disse nettene vi har tatt kirker i bruk.

Skal møte byråden i morgen

Ifølge Schwalbach går etterspørselen på akuttovernattingen opp og ned, men han sier at det har holdt seg stabilt høyt de siste månedene.

Han sier de har opplevd en økt pågang fra fattige, hjemløse utlendinger den siste tiden. Alle brukerne som måtte overnatte i Korskirken natt til torsdag var fra Romania.

– De som sov i kirken i natt uttrykker bekymring for de neste dagene. De synes det er vanskelig ikke å vite hvor de skal overnatte. De ønsker ikke å sove ute i parker, blant annet av redsel for rusmisbrukere, sier Schwalbach.

Sosialbyråd Erlend Horn sier til BA at de skal ha møte med kirkens bymisjon om situasjonen tidlig på dagen fredag.

Kommentarer til denne saken