Gå til sidens hovedinnhold

Kjære byråd, ikke ta treningshallene fra barna

Ikke utsett barnas mulighet til å være aktive og sosiale nok en gang.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg blir helt matt. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne da jeg leste i BA fredag 12.02. at det ifølge byrådet ikke finnes andre egnede lokaler for vaksinering i Bergen kommune enn idrettshaller. Nok en gang blir barna kastet ut av idrettshallene – og igjen blir de hardt rammet.

Norges Fotballforbund meldte i høst om dramatisk økning av antall barn som slutter med idrett etter covid-utbruddet og nedstengning. Med fortsatte hindre for barneidretten kan dette være kroken på døren for enda flere barn. Idrett er viktig for å skape glede, mestring og mening i livene til våre barn. De som nå får sine idrettshaller stengt mister en viktig arena for fysisk utfoldelse og sosialt samvær med sine venner og medspillere.

Å fremdeles velge å bruke barnas arenaer som vaksinasjonsstasjon faller ikke sammen med byrådets intensjon om å skjerme barn og unge. Samtidig slår sykehusene i Helse vest alarm om unges psykiske helse, økte innleggelser og henvendelser sammenlignet med samme tid i fjor. Å være «nesten voksen», bli pålagt hjemmeskole og miste treningstilbudet, er ødeleggende for barna og ungdommene våre. Når de er avskåret fra alt sosialt samvær, blir de lett sittende foran en skjerm utallige timer per dag, i ukevis og i månedsvis. Det er skremmende for meg som forelder å være vitne til hvordan humøret og tiltaksløsheten daler hos podene mine.

Er det virkelig det beste alternativet å stenge ned idrettsarenaer for å vaksinere befolkningen?

Flere offentlige (og private) bygg står i praksis tomme fordi ansatte er pålagt hjemmekontor. Det er vel bedre at voksne blir litt lenger på hjemmekontor slik at kontorlokalene kan benyttes som vaksinasjonsstasjon? Flere hoteller i byen har også stengt og har store gode arealer til disposisjon. En fløy av Brann Stadion ble brukt til vaksinasjon under svineinfluensaen i 2009. Kan det benyttes igjen?

Første parkeringsdekk under Grieghallen har ved flere anledninger vært brukt som messelokaler. Det må vel være ypperlig som vaksinasjonsområde med store arealer og sentral beliggenhet? Ingen messer får tilgang på en stund enda. Forresten står vel nesten hele Grieghallen ledig.

Et kjapt søk på Finn.no viser at det er store gode næringsarealer til leie i alle bydeler i Bergen kommune.

Min oppfordring til byrådet er å vedta at barn og unge på ingen måte skal utsettes for mer nedstengning enn strengt tatt nødvendig.

Det betyr at byrådet må være kreative. Det finnes alternativer, dere må bare lete på litt andre steder enn der dere allerede har sett.

Ikke utsett barnas mulighet til å være aktive og sosiale nok en gang! Dette er en urettferdig pandemi, men byrådet må opptre rettferdig og skjerme dem som trenger skjerming. Jeg ber dere innstendig, Roger Valhammer og Endre Tvinnereim: Ta barnas psykiske helse på det største alvor. Ikke ta fra dem treningsarenaene!

Les også

Byrådet klarte ikke å finne en annen løsning: Ber hockey og håndball om å vike

Les også

Nå er vaksineringen i Sentralbadet i gang: – Gleder meg til å gå på bingo igjen

Kommentarer til denne saken